+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Vánoční svátek strávený ve vrtulníku

Jizerské hory, 26. prosince 2015 – Dvě záchranné akce, obě mimo oblast pohoří, mají dnes za sebou záchranáři Horské služby z Jizerských hor, v jednom případě šlo o záchranu desetiletého hocha.

Vánoční svátek strávený ve vrtulníku
Ilustrační foto

V prvním případě byli požádáni o spolupráci s Leteckou záchrannou službou z Liberce v Lužických horách. „Podle dodaných informací u Tobiášovy borovice zkolaboval asi sedmdesátiletý turista. Vzhledem k těžko přístupnému terénu jsme k pacientovi slanili z paluby vrtulníku spolu s lékařem LZS. Vrtulník pak dosedl nedaleko na místě, kde se dalo přistát,“ popsal událost Miroslav Váňa, zasahující člen Horské služby Jizerské hory. Lékař muže vyšetřil a zjistil, že se jedná zřejmě o kolaps. Spolu se záchranáři pak muže ošetřili a předali posádce sanitního vozu, které se podařilo dojet až přímo na místo nehody.

„Jakmile jsme muže předali, dostali jsme další výzvu k zásahu pomocí vrtulníku, tentokrát v oblasti Klokočských skal v Českém ráji. Tam spadl cca desetiletý chlapec do úzké průrvy mezi dvě pískovcové skály, zranil se a nemohl se hnout,“ uvedl ke druhému vzletu Miroslav Váňa. On a lékař LZS pak opět slanili ke zraněnému. Na místo poté dorazili i pracovníci Rychlé lékařské pomoci a Hasičů z Turnova. „Utrpěl poranění páteře, takže jsme ho ještě v trhlině zafixovali do vakuové matrace. Pak jsme chlapce v podvěsu pod vrtulníkem transportovali k místu, kde se dalo přistát a přeložili do vrtulníku,“ komentoval zásah M. Váňa. Posádka LZS zraněného hocha převezla k dalšímu ošetření na traumatologii Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

„V Jizerských horách není sníh, takže zatím nezasahujeme u zranění na sjezdových tratích. Vzhledem k počtu turistů u nás i v přilehlých oblastech ale vůbec nezahálíme,“ řekl k dnešním záchranným akcím René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory. Dodal, že Horská služba jako součást Integrovaného záchranného systému zasahuje i mimo oblast obvyklé působnosti. „Právě proto, že Jizerské hory sousedí s regiony s mnoha skalními lokalitami, často vyjíždíme mimo hranice hor. Dva zásahy s vrtulníkem v jeden den jsou ale přeci jen i u nás ojedinělé,“ doplnil René Mašín.

TV NOVA

Bližší informace: René Mašín, ředitel závodu a náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí