+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Novoroční pátrací akce

Šumava, 1. ledna 2016 – Noční pátrací akci po ztraceném mladíkovi v okolí Železné Rudy mají za sebou členové šumavské Horské služby i příslušníci Policie ČR.

Novoroční pátrací akce
Ilustrační foto

Mladý hoch se ztratil svým kamarádům kolem jedné hodiny v noci na sjezdovce Samoty. „Je to oblíbené místo pro sledování novoročních ohňostrojů. Podle našich informací mladíka kamarádi naposled viděli, jak pobíhá kolem, pak se najednou ztratil a po chvilce zjistili, že i jeho mobilní telefon je nedostupný,“ uvedl Martin Kocum, zasahující člen Horské služby Šumava. Sám byl na místě kolem čtvrt na tři, tedy asi pět minut poté, co jeden z party nahlásil, že kamaráda už víc jak hodinu pohřešují.

„Do tří hodin jsem neúspěšně prohledával sjezdovou trať a přilehlé lokality. Pak jsem požádal o součinnost další kolegy a sestavil pátrací tým s jedním psovodem a několika terénními vozidly,“ popsal zahájení větší pátrací akce Martin Kocum s tím, že spolu se záchranáři HS se do hledání zmizelého mladíka zapojili i policisté s jejich psovodem. Ti prohledávali především samotnou Železnou Rudu a všechna otevřená restaurační zařízení. Nebyli úspěšní a stejně tak členové HS, kteří se pustili do prohledávání horského terénu.

Vzhledem k tomu, že všechny dostupné lokality byly propátrány pečlivě a přesto bez výsledku, měli záchranáři obavy, zda hoch někde neleží v bezvědomí, promrzlý a v ohrožení života. „Až v 6:20 jsem mladíka náhodou objevil, když přímo přede mnou vyšel z nějakého domu. Uvedl, že ani neví, jak se do něj v noci dostal. Prý přespal na chodbě,“ doplnil Martin Kocum. Mladíka naložil a odvezl na místní stanici Policie ČR a poté i do jeho ubytovacího zařízení, kde jej předal rodině.

„V podstatě každý Silvestr či Nový rok řešíme něco podobného. Na vině je vždy nedbalost k zásadám bezpečnosti na horách. Dnešní akce dopadla naštěstí příznivě, ale to se příště stát nemusí,“ důrazně varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí