+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Marná resuscitace turisty ze SRN

Krkonoše, 11. ledna 2016 – Pětačtyřicetiletého návštěvníka Krkonoš z Německa se dnes dopoledne snažili marně resuscitovat záchranáři Horské služby v Harrachově.

Marná resuscitace turisty ze SRN
Ilustrační foto

Členové HS dostali krátce po jedenácté hodině od dispečinku Zdravotnické záchranné služby v Liberci. „Podle udaných informací se v jedné z harrachovských chalup nachází muž v bezvědomí. Na místo jsme dorazili během kratičké doby ve třech a zjistili jsme, že paní ze sousedního domu, která linku 155 volala, je ve spojení s dispečerkou a provádí resuscitaci,“ uvedl k rychlému výjezdu Petr Hakl, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Dodal, že záchranáři ihned resuscitaci převzali a poskytli bezvládnému muži kyslík. Zároveň mu nasadili automatický defibrilátor, který po vyhodnocení stavu doporučil dva výboje. „Po nich jsme dál pokračovali v resuscitaci až do příjezdu sanitního vozu s lékařkou. S ní i posádkou sanitky jsme spolupracovali na dalších pokusech obnovit pacientovi životní funkce až do chvíle, kdy lékařka konstatovala smrt,“ doplnil Petr Hakl.

Dnešní zásah mimo obvyklá místa činnosti Horské služby, tedy především sjezdové tratě, není v posledních dnech nijak neobvyklý. „Spolu s Leteckou záchrannou službou z Liberce jsme například v sobotu poskytli pomoc třináctiletému chlapci v Rokytnici nad Jizerou. Ten boboval na louce na „Ježdíku“ a poté, co vjel do příkopu a narazil, upadl do bezvědomí,“ řekl k dění v pohoří Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše s tím, že během vyšetřování záchranáři se chlapec tolik vzpamatoval, že byl pouze transportován sanitou do nemocnice.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí