Úmrtí běžkaře z Německa

Krkonoše, 29. ledna 2016 – Běžkaře ze SRN ve věku šedesáti let dnes odpoledne postihla na běžkařské trase v Labském dole zřejmě srdeční slabost.

Úmrtí běžkaře z Německa

Ani on, ani jeho manželka, která na túru vyrazila spolu s ním, neměli u sebe mobilní telefon. „Podle našich informací proto paní u bezvědomého manžela čekala asi čtvrt hodiny na někoho, kdo by jel kolem. Teprve poté, co k ní dorazili další lyžaři, mohla požádat o pomoc.,“ uvedl k okolnostem dnešního výjezdu Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše. O tom, zda právě tato prodleva byla pro další vývoj situace rozhodující, však mohou záchranáři podle něj pouze spekulovat.

Dodal, že horští záchranáři okamžitě vyrazili na místo a ihned po příjezdu začali s pokusy obnovit muži životní funkce. Zajistili mu dýchací cesty, poskytli kyslík a nasadili automatický defibrilátor, který doporučil jeden výboj. „K místu záchranné akce také mířil sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby s lékařkou. Jeho posádku ovšem museli členové HS k pacientovi vzhledem k obtížnému terénu transportovat terénní technikou,“ doplnil náčelník Klepš. Pro bezvládného muže mířil i vrtulník leteckých záchranářů z Hradce Králové. Ten ale odletěl zpět, neboť lékařka ZZS byla po delší resuscitaci nucena konstatovat smrt.

„Z dnešního případu je vidět, jak je důležité mít u sebe vždy nabitý mobilní telefon s uloženými krizovými čísly na Horskou službu či zdravotnické záchranáře,“ komentoval případ Adolf Klepš. Připomněl také, že zítra začínají jarní prázdniny a Krkonoše se pomalu, ale jistě plní větším množstvím návštěvníků. „Jen během pokusu o záchranu německého běžkaře se naši členové věnovali dalším třem zraněním na sjezdových tratích,“ doplnil Klepš a zdůraznil, že pokud dojde v příštích dnech k očekávanému ochlazení, bude sníh na krkonošských sjezdovkách umrzlý a hrozí zvýšené nebezpečí pádů při neopatrné jízdě.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]