+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana ženy s probodeným stehnem

Orlické hory, 10. února 2016 – Mladá žena na sjezdové dráze v Olešnici dnes odpoledne připravovala slalomovou trať a v průběhu této činnosti upadla na laminátovou tyč a propíchla si stehno.

Záchrana ženy s probodeným stehnem
Ilustrační foto

Horskou službu o nehodě informoval ihned poté dispečink linky 155 Hradeckého kraje. „Na místo jsme vyrazili v terénním automobilu, ale vzhledem k panujícím sněhovým podmínkám jsme ke zraněné museli naší zdravotnickou techniku dopravit pěšky. Zjistili jsme, že paní k přípravě slalomu používala jeden a půl metrové laminátové tyče, které normálně podpírají ochranné plůtky kolem sjezdovky,“ uvedl k okolnostem výjezdu Jan Pochobradský, zasahující člen Horské služby Orlické hory.

Dodal, že tyčka má na jednom konci ostrý kovový bodec a na ten zřejmě žena dopadla, takže došlo k průniku přes celou šířku končetiny. Záchranáři proto správce vleku požádali o pilu a na obou stranách nohy tyč odřízli. Pak teprve končetinu mohli stáhnout obinadlem a ošetřit. Ženu poté zafixovali do vakuové matrace a na nosítkách jí snesli pod sjezdovku. Zde si jí převzala posádka vozu Rychlé zdravotnické pomoci a transportovala ji k dalšímu ošetření do nemocnice.

„Je naším zvykem varovat návštěvníky hor v takových případech před nedodržováním zásad bezpečného pohybu na sjezdovkách. Dnešní nehoda je ovšem spíše z kategorie nešťastných náhod, nicméně i tak doporučuji, aby byly k přípravě slalomových tratí používány pouze obvyklé pomůcky,“ apeloval na lyžaře Josef Hepnar, náčelník Horské služby Orlické hory.

Bližší informace: Josef Hepnar, náčelník Horské služby ČR, oblast Orlické hory, GSM: 606 725 102, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí