+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Další smrt lyžaře v Jeseníkách

Jeseníky, 16. února 2016 – Šestačtyřicetiletý lyžař dnes dopoledne v plné rychlosti vylétl z trati na sjezdové dráze ve skiareálu Klobouk v Karlově, narazil do stromu a zraněním podlehl.

Další smrt lyžaře v Jeseníkách
Ilustrační foto

Ani bezpečnostní přilba mu při prudkém nárazu nepomohla a lyžař utrpěl velice vážná zranění. „Nás k zásahu vyzval náš dispečink, který dostal informaci z linky 155. Údajně muž po nehodě ještě komunikoval, ale zřejmě bezprostředně poté ztratil vědomí,“ uvedl Martin Chalupa, zasahující člen Horské služby Jeseníky. Dodal, že záchranáři se ke zraněnému dostali velice rychle, i když sníh na sjezdové dráze je zcela zledovatělý. Jakmile členové HS dorazili na místo nehody, zjistili, že muž je v bezvědomí a nevykazuje ani známky srdeční činnosti. Okolostojící lyžaři již započali s laickou resuscitací, takže záchranáři si muže převzali a pokračovali v ní dál.

„Mířil k nám také vrtulník Letecké záchranné služby a sanitní vůz zdravotnických záchranářů. Jakmile dojela sanitka, muže jsme ve vakuové matraci šetrně svezli pod sjezdovku a i během transportu pokračovali v resuscitaci,“ doplnil Martin Chalupa s tím, že sám odjel cca 1 kilometr pro posádku vrtulníku, který nemohl přistát přímo na Klobouku. Lékař LZS pak nechal lyžaře umístit do sanitky, kde ještě nějakou dobu probíhaly pokusy obnovit muži životní funkce. Nakonec však byl nucen konstatovat smrt.

„V této sezóně jde už o třetí úmrtí návštěvníka našich hor. Z toho ve dvou případech jde zřejmě o neopatrnost. Doporučuji proto všem sjezdovým lyžařům, snowboardistům, freeridistům i běžkařům, aby dodržovali Desatero FIS pro bezpečný pohyb v horách,“ důrazně varoval Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Desatero i aktuální informace o sněhové situaci v pohoří najdou lyžaři na webových stránkách Horské služby www.horskasluzba.cz.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí