Nález nahého muže pod Lysou horou

Beskydy, 2. dubna 2016 – Šestatřicetiletého dezorientovaného muže bez šatů našli dnes odpoledne náhodní turisté pod vrcholem Lysé hory v sedle Malchor.

Nález nahého muže pod Lysou horou

Muž se nacházel ve velice nepřístupném terénu na stávající sněhové pokrývce v nadmořské výšce cca 1000 metrů nad mořem. „Když jsme k němu dorazili, viděli jsme, že je jen ve spodním prádle a bos. V Beskydech je sice krásné počasí, ale v této lokalitě leží stále sněhová pokrývka, takže byl muž silně podchlazený,“ popsal podivný nález Pavel Masopust, zasahující člen Horské služby Beskydy. Dodal, že vedle muže ležely sundané boty a lehké kalhoty, další oděv na místě nebyl. Nikdo ani neví, jak se na místo dostal a co bylo příčinou jeho chování. Jediné, co záchranářům dokázal sdělit, byl věk.

„Okamžitě jsme pánovi dali izotermickou fólii, abychom předešli dalšímu podchlazení a řešili, jak jej v takovém stavu dostaneme z místa. Sám jít nemohl a transport na nosítkách vzhledem k terénu by byl obtížný a časově náročný,“ komentoval záchranu Pavel Masopust. Členové HS tedy požádali o spolupráci vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. Ten cestou naložil leteckého záchranáře HS, který se pak nad místem společně s lékařem LZS spustil a do podvěsu muže naložil. Na vrcholu Lysé pak vrtulník přistál, muž byl přeložen do něj a dále transportován do Fakultní nemocnice v Ostravě.

„Taková událost je přeci jen zvláštní, skutečně nevíme, co muže přimělo k tomu, aby na sněhu odložil šaty. I přesto ale důrazně varuji turisty, aby v Beskydech nehazardovali se zdravím a životem a vždy vyráželi na túry pečlivě vybaveni,“ apeloval Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy. Doplnil, že tak krásné počasí, jako dnes, láká i v hřebenových partiích k lehkému oblečení, ale skutečné klima je v tomto pohoří stále drsné a může se každým okamžikem změnit k horšímu.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]