+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Náročný víkend krkonošské HS

Krkonoše, 4. dubna 2016 – Krásné slunečné počasí přilákalo i přesto, že končí zimní sezóna, na krkonošské sjezdovky velké množství lyžařů, spolu s tím přibylo i vážných úrazů.

Náročný víkend krkonošské HS
Ilustrační foto

Horská služba zaznamenala jen během tohoto víkendu cca 20 úrazů, z toho polovina byla těžkých. „Na sjezdovkách stále leží sníh, který je v ranních hodinách umrzlý a tvrdý. Zároveň ale svítilo sluníčko a byla výborná viditelnost. To lákalo lyžaře k vysokým rychlostem. Následkem toho jsou úrazy hlavy a bohužel i páteře,“ uvedl Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše. Proto musely přibližně v polovině případů kromě horských záchranářů zasahovat i sanitní vozy Zdravotnické záchranné služby.

Nejčastějšími nehodami byly srážka s dalším lyžařem a vyjetí ze sjezdové dráhy a následné naražení do pevné překážky. I přes pěkné počasí ovšem budou některé sjezdovky i nadále v provozu. Sníh ale během dne taje a stává se těžkým. Na místě je proto zvýšená opatrnost. „Kromě zásahů na sjezdovkách jsme museli vyjíždět i k událostem mimo lyžařské areály. V sobotu jsme například transportovali z lokality nad boudou Špindlerovka staršího muže, který byl zcela vyčerpán a dezorientován,“ doplnil náčelník Klepš.

Důrazně pak připomněl všem uživatelům sjezdových tratí, aby jezdili s ohledem nejen na své bezpečí, ale i na ostatní lyžaře. V průběhu soboty došlo mimo jiné k úrazu lyžařky, kterou někdo v jízdě vystrčil z dráhy do lesa. „Nikdo si jí nevšiml, takže tam delší dobu ležela bez pomoci. Nyní je v nemocničním ošetření s úrazem páteře,“ řekl Adolf Klepš. Apeloval tak na návštěvníky Krkonoš, aby dodržovali Lyžařské desatero Horské služby. Zároveň, vzhledem k tomu, že počasí láká na túry, i když stále panují zimní podmínky, varoval turisty, aby nepodceňovali klima a vyráželi na výlety náležitě vybaveni a oblečeni.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí