+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Krkonošská HS má za sebou přípravu na léto

Krkonoše, 25. dubna 2016 – Letní cvičení záchranářů Horské služby Krkonoše proběhlo tento víkend ve Strážném, zúčastnilo se ho 54 profesionálních i dobrovolných členů HS.

Krkonošská HS má za sebou přípravu na léto
Ilustrační foto

Organizátoři pro účastníky připravili celkem deset náročných úkolů. „Na jednotlivých stanovištích jsme připravili situace, které již nastaly, případně takové, se kterými se mohou záchranáři setkat při práci v HS. Za úkol měli evakuovat zraněného horolezce ze skalní stěny, ošetřit podchlazeného turistu a transportovat ho přes vodní tok,“ popsal cvičení Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše. Záchranáři dále poskytli v průběhu výcviku první pomoc zraněnému, kterého museli transportovat z nepřístupného terénu pomocí rakouského vozíku a lanového kladkostroje.

V průběhu cvičení se prověřovala i schopnost vystoupat po laně do výšky. Záchranáři asistovali při porodu dítěte. Setkali se s turistkou po cévní mozkové příhodě, ošetřovali deset účastníku dopravní nehody. „Následovalo ošetření muže po pádu z výšky, který byl zasažen elektrickým proudem. Tradičně byla zařazena resuscitace s využitím defibrilátoru,“ doplnil Adolf Klepš. Připomněl pak, že i letos bylo do výcviku zařazeno pátrání po pohřešované osobě v terénu za pomocí psů a psovodů kynologické brigády HS s následným ošetřením podchlazeného.

Akce proběhla již po šesté ve spolupráci záchranářů HS Strážné se studenty třetího ročníku Univerzity Pardubice - fakulty zdravotnických studií, kteří představovali zraněné. Hodnocení se znovu ujali cvičitelé i lékaři HS. „Výkony hodnotili také lékaři a záchranáři zdravotní záchranné služby. Všem patří velké poděkování, stejně jako vedení HS a společnosti Hudy sport, kteří poskytli ceny pro nejlépe hodnocená družstva,“ uvedl náčelník Klepš s tím, že akce prověřila se akceschopnost záchranářů na nadcházející letní sezónu a umožnila připravit se i na situace, se kterými se nesetkávají úplně běžně.

Fotogalerie: http://www.horskasluzba.cz/cz/aktualni-informace/video-a-foto-galerie/319-cviceni-krkonose-strazne-2016

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí