+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Kynologická brigáda cvičí v Orlických horách

Orlické hory, 27. dubna 2016 – Kynologická brigáda Horské služby ČR cvičí v těchto dnech v Deštném v Orlických horách vyhledávání při pátrání po ztracených turistech.

Kynologická brigáda cvičí v Orlických horách
Ilustrační foto

Cvičení probíhá poslední úterý a středu v dubnu a účastní se ho většina psovodů HS se svými čtyřnohými kolegy. „Účast byla jako vždy velká. Celkem dorazilo do Orlických hor devět psovodů se psy z Jizerských a Orlických hor, Krkonoš, Jeseníků a Šumavy. Kromě toho zde máme i proškoleného dispečera,“ uvedl Josef Hepnar, náčelník Horské služby Orlické hory s tím, že dispečer koordinuje práci psovodů tak, aby bylo možné trénovat v podmínkách maximálního přiblížení reálným situacím.

Psovodi dorazili na místo setkání před úterním polednem. V odpoledních hodinách cvičili v prostorech bývalého lomu Špičák, kousek od Deštného. „Adaptace psů z lavinového prostředí na plochy byla velmi rychlá a v podstatě bezproblémová. Všichni prokázali připravenost na ostrou akci při vyhledávání ve volném terénu,“ doplnil náčelník Hepnar. Tentýž den si pak ve třech prozkoušeli různé situace umístění hledané osoby. Jednalo se o osobu volně nalezenou v lesním prostředí, ukrytou v posedu, v rozbořeném domu, či schovanou ve skruži.

Dnes pak výcvik pokračoval tréninkem vyhledávání v rojnici a s využitím vojenských bunkrů, kterých je v Orlických horách velké množství. „V tuto chvíli ještě cvičení neskončilo a nemáme tak konečné údaje. Můžeme ale po dosavadních výkonech říci, že jsme na možné situace, kdy je zapotřebí našich psů připraveni,“ komentoval průběh Josef Hepnar. Dodal, že další cvičení kynologické brigády HS proběhne v druhé polovině května v Krkonoších.

Bližší informace: Josef Hepnar, náčelník Horské služby ČR, oblast Orlické hory, GSM: 606 725 102, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí