+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Základní škola Horské služby prověřila profesionalitu nových záchranářů

Milovy, 6. června 2016 – Od 29. května do 5. června proběhla v Milovech na Českomoravské vysočině a v jejich okolí letní Základní škola Horské služby ČR, určená pro zájemce o členství v HS. 

Základní škola Horské služby prověřila profesionalitu nových záchranářů
Ilustrační foto

Během tohoto kurzu muselo 17 adeptů na záchranáře prokázat zásadní znalosti a dovednosti v různých technikách horolezectví, dále v meteorologii či zdravovědě. „Čekatelé museli kromě toho zvládnout i základy topografie a orientace v terénu. Do programu ZŠ samozřejmě patřil i výcvik resuscitace za použití nepřímé masáže srdce i s defibrilačním přístrojem,“ přiblížil program cvičení Ladislav Bedeč, vedoucí kurzu a hlavní metodik Horské služby ČR. Dodal, že na letní školu navazuje zimní cvičení, během kterého se čekatelé naučí zvládnout horolezení v zimních podmínkách, práci v lavině či pátrání po pohřešované osobě. V průběhu zimního kurzu také čekatelé skládají závěrečné zkoušky.

Veškerá cvičení během Základní školy vedou zkušení instruktoři a lékaři Horské služby. Například oblast meteorologie, tedy věc pro práci horského záchranáře nesmírně důležitou, přiblížila frekventantům kurzu známá meteoroložka a moderátorka Alena Zárybnická. Zároveň s čekateli ovšem prošli výcvikem také cvičitelé budoucí. „Část měli samostatnou, část pak byla spojena s výcvikem čekatelů. Ta první část se týkala především zvládnutí náročnějších horolezeckých technik, například pravidel při postupu lanového družstva či jištění a záchrany nejrůznějšími prostředky a způsoby“ doplnil Ladislav Bedeč.

Bližší informace: Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí