+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pád cyklisty pod Poledníkem

Šumava, 18. června 2016 – Krátce po výjezdu od rozhledny Poledník u obce Prášily sedmačtyřicetiletý cyklista spadl dnes odpoledne z kola a přivodil si těžké zranění.

Pád cyklisty pod Poledníkem
Ilustrační foto

Naštěstí jel ve skupině s několika dalšími kamarády a ti neprodleně kontaktovali Horskou službu na tísňové lince 1210. „Muž měl nehodu asi šest set metrů pod vrcholem a podle informací ostatních cyklistů upadl do bezvědomí. Když jsme k němu dorazili, zjistili jsme, že je zraněný na hlavě a v obličeji a dostává se do krátkodobého bezvědomí,“ popsal okolnosti zranění Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava. Zároveň s ním k místu nehody vyletěl i vrtulník Letecké záchranné služby z letiště Plzeň-Líně a také sanitní vůz zdravotnických záchranářů z Modravy. I Informační a strážní služba NP Šumava vyslala na pomoc zraněnému cyklistovi jednoho ze svých členů.

„Pánovi jsem natočil EKG, celkově vyšetřil, nasadil mu krční límec a vzhledem k povaze zranění jsem jej zafixoval do vakuové matrace. Jakmile přistál vrtulník asi dvě stě metrů od místa nehody, předal jsem muže lékaři LZS a sdělil mu dosud zjištěné údaje,“ uvedl k záchranné akci Ondřej Zeman. Posádka vrtulníku pak cyklistu transportovala k dalšímu ošetření na emergency Fakultní nemocnice v Plzni. „Po nedávných prudkých deštích jsou cyklistické stezky na mnoha místech vymleté. Na povrchu leží nyní hrubý štěrk a při nepozornosti tak hrozí pád a těžké zranění,“ důrazně varoval horské cyklisty Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí