+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Těžké zranění cyklisty u Hamrů

Šumava, 7. července 2016 – Cyklista ve středním věku dnes odpoledne spadl z kola na cyklostezce mezi Statečkem a Hamry a způsobil si těžká zranění.

Těžké zranění cyklisty u Hamrů
Ilustrační foto

Okolnosti pádu nejsou jasné, protože muž jel o kousek napřed a jeho manželka s dcerou jej dojeli již ležícího na cestě. „Nevíme, zda šlo o nezvládnutí terénní nerovnosti či o náhlou nevolnost, jisté jen je, že cyklista bez přilby po pádu utrpěl zranění hlavy a zřejmě zlomeninu paže,“ uvedl k nehodě Ladislav Vybíral, zasahující člen Horské služby Šumava. Sám na místo nehody vyrazil ihned poté, co krátce před tři čtvrti na tři dostal výzvu. U zraněného se pak setkal s posádkou sanitního vozu Rychlé zdravotnické pomoci ze Železné Rudy.

„Konzultoval jsem s nimi stav muže a poté jsme požádali vzhledem k povaze zranění o pomoc vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně-Líní,“ doplnil Ladislav Vybíral. K nehodě poté dorazil i lékař z Klatov. Záchranáři zraněnému poskytli základní ošetření, nasadili mu krční límec a vakuovou dlahu na paži. Poté jej zafixovali do vakuové matrace a v sanitním voze převezli cca 1 kilometr k místu, kde mohl přistát vrtulník. Jeho posádka si cyklistu převzala a transportovala ho k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni.

„I když není přesně jasné, co bylo příčinou nehody a následného zranění, musím horské cyklisty varovat před podceňováním výletů na Šumavě. Na místě je především plánování tras s ohledem na aktuální zdravotní stav, přizpůsobení rychlosti a stylu jízdy vzhledem k povrchu cyklostezek a samozřejmě nošení přilby,“ varoval cyklisty Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl nutnost dodržování všech bodů Desatera horského cyklisty, které lze najít na webových stránkách www.horskasluzba.cz.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí