+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Cyklista v bezvědomí na Kvildě

Šumava, 8. července 2016 – Přibližně padesátiletý cyklista dnes odpoledne spadl z kola v obci Kvilda a vzápětí začal upadat do bezvědomí.

Cyklista v bezvědomí na Kvildě
Ilustrační foto

Nehoda se stala asi sedmdesát metrů od stanice šumavské Horské služby. „Vzhledem k vzdálenosti jsem jen popadl batoh se zdravotnickým vybavením a vyběhl k ležícímu muži. Po předběžné prohlídce jsem viděl, že má na hlavě velkou tržnou ránu, začal mít potíže s dechem a upadl do bezvědomí,“ uvedl k nehodě Václav Kouba, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že ihned začal s nepřímou masáží srdce a krátce před příjezdem sanitního vozu Rychlé zdravotnické pomoci z Modravy se cyklistovi obnovila srdeční činnost i schopnost bez problémů dýchat.

Dispečink linky 155 na místo povolal i vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. „Poté, co posádka dosedla nedaleko nehody, byl už pacient v takovém stavu, že začal velmi čile komunikovat se zdravotníky. Ti po krátké chvíli vyhodnotili jeho aktuální zdravotní stav a k dalšímu ošetření jej do nemocnice v Sušici převezli sanitkou,“ doplnil Václav Kouba. Vrtulník tak bez pasažéra zamířil zpět.

„Musím horské cyklisty varovat před podceňováním výletů na Šumavě. Na místě je především plánování tras s ohledem na aktuální zdravotní stav, přizpůsobení rychlosti a stylu jízdy vzhledem k povrchu cyklostezek a samozřejmě nošení přilby,“ varoval cyklisty Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl nutnost dodržování všech bodů Desatera horského cyklisty, které lze najít na webových stránkách www.horskasluzba.cz.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí