+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana muže s mozkovou příhodou

Krušné hory, 12. července 2016 – Muže ve středním věku dnes odpoledne postihla zřejmě mozková příhoda v hlubokém lese u Kristina hrádku nedaleko Tisé.

Záchrana muže s mozkovou příhodou
Ilustrační foto

Čtyřiašedesátiletý muž naštěstí stačil zavolat svému synovi a popsat situaci. Ten pak zavolal na dispečink Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje. „Z linky 155 jsme dostali výzvu ve 14:25, a ihned jsme ve dvou vyrazili v terénním automobilu s potřebným zdravotnickým vybavením,“ popsal začátek záchranné akce Martin Krejčí, zasahující člen Horské služby Krušné hory. Uvedl, že jakmile dorazili k pacientovi, zjistili, že má všechny příznaky mozkové příhody. Jednu stranu trupu měl studenou a povislý koutek úst.

„I přes tento stav s námi pán vcelku srozumitelně komunikoval, ale bylo zřejmé, že je k jeho záchraně vzhledem k obtížnému terénu zapotřebí pomoc vrtulníku Letecké záchranné služby,“ doplnil Martin Krejčí s tím, že ihned vrtulník povolali. Když helikoptéra přiletěla, spustil se z ní na laně letecký záchranář a spolu s ním lékařka LZS. Všichni společně pak pacienta naložili do podvěsu a vrtulník jej takto spolu s lékařkou dopravil na nedalekou louku, kde mohl přistát. Tam pak záchranáři muže naložili a transportovali jej k dalšímu ošetření do nemocnice v Ústí nad Labem.

„Dnešní akce jasně ukazuje, jak je důležité, pokud se do hor vypravíte osamoceně, mít u sebe nabitý mobilní telefon,“ komentoval záchranu muže Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. Dodal, že jinak ale doporučuje turistům, aby se na túry sami nevydávali. „Stejně tak je důležité, aby všichni dodržovali Desatero bezpečného pohybu v horách,“ připomněl náčelník Güttner s tím, že jeho text je k dispozici na www.horskasluzba.cz.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí