Šumava: pátrání, pátrání, pátrání…

Šumava, 11. srpna 2016 – Sedm pátracích akcí, od malých po větší, mají za sebou v posledních několika dnech členové Horské služby na Šumavě.

Šumava: pátrání, pátrání, pátrání…

V podstatě ve všech případech šlo o houbaře, kteří zabloudili v lese a nedokázali najít cestu domů nebo k zaparkovanému automobilu. „V úterý večer se ztratila paní, která chodí o berlích. I ta si vyšla na houby do okolí Nové Huti. Mobilem zavolala manželovi a ten se jí vydal hledat,“ uvedl Jaromír Forst, zasahující člen HS Šumava. Manžel ovšem hledal na zcela jiném místě, než paní skutečně byla. Raději tedy povolal k pátrání Horskou službu. „Já jsem paní zavolal, z jejího popisu jsem si udělal celkem přesnou představu, kde asi může být, a vyrazil jsem,“ popsal zásah Jaromír Forst. Po několika telefonických upřesnění pak ženu bez problémů nalezl.

Včera Policie ČR požádala Horskou službu o pátrání po ztracené houbařce v lese u silnice mezi Vimperkem a Zdíkovem. „Skupinka tří houbařů se ráno v devět rozdělila s tím, že v poledne se sejdou u zaparkovaného vozu. Na místo však dorazili jen dva, jedna žena se ztratila,“ popsal situaci Jaromír Forst. Ihned tedy vyrazil, aby v terénním autě projel místa, kde by žena mohla být, ale než do udané lokality dojel, dostal zprávu, že paní nakonec sama cestu našla.

Ve stejný den bloudil podle udaných informací muž někde mezi Přední Výtoní a Spáleništěm. „Pán volal naše tísňové číslo 1210 a řekl, z jaké cesty odbočil. V těch místech mají totiž hlavní turistické trasy svá jména a ta jsou vyznačená na tabulkách,“ řekl k tomuto pátrání Ondřej Zeman, člen šumavské Horské služby s tím, že muž bohužel odbočil na stezku bez značení. V místech byl ovšem problematický signál, takže pán byl ve spojení s dispečinkem a ten navigoval záchranáře pomocí digitální sítě HS. „Nakonec jsem pána našel, byl jen trochu unavený, ale jinak v pořádku,“ dodal Ondřej Zeman.

„Podobných akcí jsme měli během těchto dní víc. Naštěstí se však většinou daly vyřešit ihned pomocí telefonu. Často houbaři hlásili, že jsou ztraceni, ale přitom se nacházeli nedaleko parkoviště,“ komentoval poslední akce Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Podle něj dnes turisté i houbaři příliš spoléhají na nové technologie a už se nedokážou řídit podle světových stran nebo podle mapy. „Vlivem aktuálních klimatických podmínek v pohoří dochází často k výpadkům signálu a to i služby GPS. Pak ti, kteří zabloudili, už nezvládnou najít správnou cestu, i když je to často jednoduché,“ doplnil náčelník Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]