Šumava

Upozornění - Sněhové jevy: nová sněhová pokrývka, nad 20 cm/12 hod., nad 30 cm24 hod.
Kvilda - Sněhové jevy: nová sněhová pokrývka, nad 20 cm/12 hod., nad 30 cm24 hod.

Jizerské hory

Výstraha - Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s
Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s

1. stupeň lavinového nebezpečí
Upozornění - Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s
Červenohorské sedlo - Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s

Upozornění - Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s
Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s

Mezinárodní soutěž HS V Jizerských horách již tento víkend

Jizerské hory, 7. září 2016 – Horští záchranáři z ČR, Slovenska, Německa a Polska se tento víkend sjedou do rekreačního zařízení Jizerky na Bílém Potoce k 38. ročníku Mezinárodní soutěže Horských služeb.

Závod je letní variantou soutěže, která se letos konala v náročných podmínkách zimních Krkonoš. I tento rok budou záchranáři závodit ve dvoučlenných družstvech. „Za naši Horskou službu budou družstva reprezentovat jednotlivé oblasti Horské služby v ČR, čili Šumavu, Krušné, Jizerské, Orlické Hory, Krkonoše, Jeseníky a Beskydy. Účastníci z ostatních zemí budou v družstvech zastupovat jejich organizace HS. Všichni soutěžící budou startovat ve dvou kategoriích – do čtyřiceti let včetně a od 41 let výš,“ uvedl k mistrovství René Mašín, ředitel soutěže a náčelník HS Jizerské hory. Dodal, že celé mezinárodní mistrovství se, stejně, jako několik minulých ročníků, koná pod záštitou ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové a za podpory hejtmana Libereckého kraje Martina Půty. Sponzorem letošní soutěže jako každý rok je společnost Pojišťovna Slavia.

Mistrovství bude oficiálně zahájeno v sobotu 10. září v 9:00 ráno a o půl hodiny později vyrazí záchranáři na I. etapu. Tou je terénní závod na 20 km v hřebenových partiích Jizerských hor, jehož součástí je i pětikilometrová časovka s technickými horolezeckými disciplínami. Závodníci si mimo jiné zkusí přemostění na lanech, slaňování či výstup skalní stěnou.

Odpoledne proběhne II. etapa, v níž budou muset soutěžící předvést ošetření úrazu v časovém limitu. „Jako každý rok i tentokrát zveme všechny návštěvníky Jizerských hor, aby se přišli podívat na zajímavé sportovní klání. Mají možnost na vlastní oči vidět dovednosti členů Horské služby a především povzbudit závodníky při této náročné akci,“ řekl René Mašín.

Bližší informace: René Mašín, ředitel závodu a náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

SnowSafe
České hory / Jetík
Možnost zakoupení knihy Červení andělé