+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Půlnoční záchrana myslivce

Šumava, 15. září 2016 – Sedmdesátiletý myslivec v nepřístupném terénu ztratil včera večer při vyvrhování uloveného divočáka vědomí, naštěstí s ním byla manželka, která přivolala pomoc.

Půlnoční záchrana myslivce
Ilustrační foto

Žena volala kolem půl dvanácté dispečink linky 155 Plzeňského kraje, jeho pracovníci se vzápětí obrátili na Horskou službu. „Pracovníci Zdravotnické záchranné služby mi přesně řekli, kde paní bude čekat. Na udaném místě jsem jí skutečně našel a žena mi pak přibližně popsala místo, takže jsem jí požádal, aby počkala u silnice a vyhlížela přivolanou sanitku Rychlé zdravotnické pomoci,“ řekl k začátku noční akce Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že událost se stala v těžkém terénu poblíž silnice mezi Železnou Rudou a Javornou.

Sám se dostal na místo jako první krátce před půlnocí. „Zjistil jsem, že muž je bezvládný, nereaguje, srdce však pracovalo vcelku dobře. Nicméně jsem mu naměřil výrazně snížený obsah kyslíku v krvi,“ uvedl Štěpán Pospíchal. Po konzultaci s dispečinkem linky 155 požádal o výjezd také lékaře a vzhledem ke zcela nepřístupné lokalitě a nutnosti následného transportu pacienta, i členy Hasičského záchranného sboru z Železné Rudy. Pak musel muži v bezvědomí prohledat kapsy, aby našel klíčky od jeho automobilu. Ten totiž blokoval příjezdovou cestu.

„Když dorazil lékař, převzal si pána do péče. Já a hasiči jsme jej pak zafixovali, přenesli šetrně k lesní cestě a naším terénním automobilem odvezli k čekající sanitce,“ přiblížil noční záchranu Štěpán Pospíchal. Dodal, že na místo dorazili i příslušníci Policie ČR, protože myslivec měl u sebe střelnou zbraň, kterou museli zajistit. Sanitní vůz pak transportoval pacienta, který byl stále v bezvědomí, k dalšímu ošetření. „Šlo o ne zcela obvyklou akci HS. Ovšem vzhledem k obtížnosti přístupu k muži a k noční hodině, musím vyzdvihnout perfektní spolupráci se zdravotníky a s železnorudskými hasiči,“ komentoval půlnoční událost Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí