Krušné hory

Upozornění - Další upozornění: uzavřená cesta

Večerní pátrání po mladém cyklistovi

Krkonoše, 18. září 2016 – Patnáctiletého osamoceného cyklistu bez potřebného vybavení museli včera večer hledat členové Horské služby Krkonoše.

Chlapec vyrazil na horském kole do oblasti hřebenových partií pohoří. „Naposledy se ohlásil mobilem kolem čtvrté odpoledne z Labské louky. Podle jeho rodiny měl dojet do Pece pod Sněžkou, ale když se neobjevil a neohlásil se ani v šest večer, byli jsme požádáni o pomoc,“ uvedl k okolnostem pátrací akce Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše s tím, že jak záchranáři zjistili, cyklistovi se asi vybil mobilní telefon.

Horská služba tedy ihned zorganizovala tým 23 záchranářů, mezi nimiž byl i psovod se psem. „Na čtyřkolkách jsme projeli všechny možné cesty. Tam, kam jsme se s technikou nedostali, vyrazili naši členové pěšky,“ popsal akci Adolf Klepš. Dodal, že členové krkonošské HS prohledávali za soumraku a pak i za tmy prostor Labské louky, kolem Labské boudy, Plání, směr k Horním Mísečkám i ke Špindlerovu Mlýnu, pokud by se mladík snad rozhodl jet zpět.

„Přibližně v devět večer jsme chlapce našli mezi chalupou Na rozcestí a Výrovkou. Byl promočený, lehce podchlazený, ale jinak v pořádku. V podvečer ho zastihl prudký liják a než přešel, byla tma a cyklista nevěděl, kam dál,“ řekl náčelník Klepš. Záchranáři zjistili, že hoch byl jen v cyklistickém dresu s krátkými kalhotami a neměl vůbec nic na převlečení.

„V Krkonoších už definitivně skončilo léto. Neobvyklé nyní nejsou prudké změny počasí a teplot. Všichni návštěvníci hor, ať už cyklisté, nebo i turisté, by s tím měli počítat a připravit si vybavení pro takové případy,“ varoval Adolf Klepš. Doplnil, že v žádném případě by se nikdo neměl pouštět do túr či cyklovýletů osamoceně. „Zvlášť na hřebenové partie by se měli vydávat vždy jen skupinky. V takovém případě lze předcházet zbloudění či při eventuálním zranění má kdo pomoci nebo pomoc přivolat,“ dodal náčelník krkonošské HS.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

České hory / Jetík
Možnost zakoupení knihy Červení andělé
Záchranka