+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pád lezkyně u Tisé

Krušné hory, 20. září 2016 – Žena, která si chtěla zkusit tzv. bouldering, tedy lezení na skály bez jištění, spadla dnes odpoledne v Tiských stěnách a těžce se zranila.

Pád lezkyně u Tisé
Ilustrační foto

Sedmatřicetiletá adeptka extrémního horolezectví dopadla z výšky asi tří metrů. Pod skálou však byly rozeseté kameny, takže ani malá výška jí neuchránila od zlomeniny nohy v holeni. „Naštěstí tam nebyla sama a její kamarádi nás v půl čtvrté zavolali na pomoc. Vzhledem k předpokládané povaze zranění jsme požádali o spolupráci i letecké záchranáře z Ústí nad Labem,“ popsal situaci Jan Mach, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Záchranáři na místo ihned vyrazili ve dvou z nedaleké stanice HS v Tisé. „Po příletu posádka vrtulníku vyhodnotila situaci a dosedla asi 200 m od místa nehody. Poté jsme ve spolupráci se záchranáři Letecké zaáchranné služby zraněnou ošetřili,“ uvedl Jan Mach. Dodal, že lezkyni nasadili vakuovou dlahu a zafixovali jí do vakuové matrace. Spolu se dvěma členy posádky LZS jí pak pěšky transportovali k čekajícímu vrtulníku. Ten zraněnou převezl k dalšímu ošetření do ústecké nemocnice.

„Zraněná žena nebyla na boulderingové lezení vybavena. Na skálu se vydala jen v běžných teniskách. To je naprosté hazardování se zdravím, či dokonce životem“ komentoval dnešní zásah Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. Připomněl všem, kdo chtějí zkoušet lezení na pískovcových skalách, že musejí mít patřičné vybavení a mohou lézt, pokud nejsou zkušenými členy horolezeckých oddílů, jen pod dohledem trénovaného horolezce.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí