+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana zbloudilé ženy

Jizerské hory, 27. prosince 2016 – Ženu, která se včera večer po setmění ztratila v oblasti česko-polských hranic, zachraňovali členové Horské služby z nepřístupného terénu.

Záchrana zbloudilé ženy
foto: P.Hořejší jun.

Paní měla u sebe mobilní telefon, ale neznala číslo HS, takže zavolala manželovi. Ten se okamžitě obrátil na horské záchranáře a požádal je o pomoc. „Předal nám číslo jejího telefonu, takže jsme se s ní ihned spojili. Paní uvedla, že je někde v prostoru Velké Jizerské louky, ale neví přesně kde a neví, jak se odtamtud dostane,“ uvedl René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory. Dodal, že turistka naštěstí byla nedaleko jednoho z hraničních mezníků, takže dispečinku HS sdělila jeho číslo.

„Do lokality jsme okamžitě vyslali záchranáře ze stanic na Jizerce a Severáku. Zároveň jsme požádali o spolupráci Policii ČR. Policisté nám ihned vyšli vstříc a mezník podle svých záznamů přesně lokalizovali,“ popsal záchrannou akci René Mašín. Členové HS pak bez větších problémů ztracenou ženu našli, lehce podchlazenou, ale jinak v dobrém zdravotním stavu. Nicméně byla v místech, kam se nedokázala dostat už ani terénní technika HS. Turistku museli proto záchranáři nejdřív převést zasněženým a neschůdným prostorem, než jí poté mohli transportovat do místa jejího ubytování.

„Musím všechny, kteří se vydávají na túry, upozornit, že v horách přichází v této době stmívání velmi brzo. Kromě toho je oblast pokrytá cca 50 cm zmrzlého sběhu. V případě tmy, větru a mlhy pak může zbloudit i ten, který se v Jizerských horách dobře vyzná,“ důrazně varoval náčelník Mašín. Dodal, že kromě znalosti terénu, kvalitní výbavy a oblečení je také důležité znát alespoň krizové číslo Horské služby +420 1210.

Bližší informace: René Mašín, ředitel závodu a náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí