Těžký úraz lyžaře na Špičáku

Šumava, 26. ledna 2017 – Šestnáctiletý mladík dnes odpoledne upadl na sjezdové trati ve snowparku na Špičáku tak tvrdě, že si přivodil velice vážná zranění a musel být transportován vrtulníkem.

Krátce před čtvrtou hodinou ohlásili Horské službě svědci nehodu s tím, že lyžař utrpěl těžký úraz páteře. „Byli jsme na místě během několika málo minut a zjistili jsme, že mezi lyžaři je i lékařka. S tou jsme provedli základní vyšetření zraněného a ona nám sdělila, že má zlomenou nohu ve stehně a příznaky otřesu mozku,“ uvedl k nehodě Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že zraněný mohl pohybovat všemi končetinami, ale i přesto si stěžoval na bolesti v oblasti bederní páteře.

„Jeho stav jsme konzultovali s dispečinkem linky 155 a ten k nám vyslal sanitku Rychlé zdravotnické pomoci ze Železné Rudy a vzhledem k povaze poranění i vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Plzně – Líní,“ řekl Štěpán Pospíchal. Mladíka pak zafixoval do vakuové matrace a na saních za sněžným skútrem převezl ke stanici HS pod sjezdovkou. „Tam si zraněného převzala posádka vozu RZS a transportovala jej k Domu Horské služby. Zde jsme jej předali členům LZS a ti jej vrtulníkem dopravili na traumacentrum Fakultní nemocnice v Plzni,“ doplnil Martin Brejcha, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

„Opět musím důrazně varovat všechny lyžaře na našich sjezdových tratích, aby dodržovali všechna pravidla bezpečného pohybu,“ apeloval na návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že i když není zřejmé, jak k dnešní nehodě došlo, na místě je především jízda ohleduplná k jiným a taková rychlost, kterou lyžař neohrozí ani sebe, ani ostatní uživatele sjezdových tratí.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

České hory / Jetík
Možnost zakoupení knihy Červení andělé
Záchranka