+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Dvě pátrací akce v okolí Srní

Šumava, 28. ledna 2017 – Dvě večerní pátrání po dvou ztracených ženách v okolí Srní mají za sebou dnes záchranáři Horské služby, obě paní byly nalezeny.

Dvě pátrací akce v okolí Srní
Ilustrační foto

V prvním případě kontaktoval HS krátce po páté hodině přítel pohřešované s tím, že se paní vydala ze Srní na běžkách. „Pán ovšem nevěděl, kterým směrem, zda k Prášilům, nebo spíše na Modravu. Takže jsem zalarmoval naše členy v Prášilech, na Kvildě a na Zadově, aby propátrali všechny možné směry a trasy,“ uvedl k zahájení akce Štěpán Pospíchal, dispečer Horské služby Šumava. Dodal, že běžkařce se nedalo dovolat mobilním telefonem a pomalu přicházela tma.

„Po necelé půlhodině bezvýsledného pátrání jsem na pohřešování osoby upozornil Policii ČR. Policisté se mně zeptali na její jméno a pak mi sdělili, že už o ní vědí a že u Čenkovy Pily probíhá záchranná akce,“ řekl Štěpán Pospíchal s tím, že v tomto případě někdo kontaktoval linku 112. „My jsme povolali Leteckou záchrannou službu a záchranář z její posádky lehce podchlazenou paní vytáhl na laně do vrtulníku. Ten jí pak transportoval do nemocnice v Sušici,“ doplnil Martin Brejcha, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

Ještě, než se stačil z této akce vrátit záchranář z Prášil, Horskou službu zalarmoval přítel další ztracené běžkařky. „I ona se vydala ze Srní, ovšem bez svítilny jí dostihla tma. Prášilského kolegu jsem proto ihned poslal prohledat trasy od Srní k jeho stanici, a on mi kolem šesté večer volal s tím, že paní našel a předal příteli,“ popsal Štěpán Pospíchal.

„Je velice důležité, aby pokud má někdo informace o tom, že jeho přítel či manžel nedorazil z túry ve smluvený čas, zavolal Horskou službu co nejdříve. Za tmy je totiž pátrání velice ztíženo a může tak dojít k ohrožení hledané osoby,“ důrazně varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že je také naprostou nutností mít u sebe potřebné vybavení. Svítilna, nebo tzv. čelovka by měla být jeho součástí i v případě, že běžkař plánuje návrat ještě za světla.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí