+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Úspěšná záchrana seniora na běžkách

Krkonoše, 19. února 2017 – Běžkaře ve věku osmdesát čtyři let se dnes dopoledne podařilo úspěšně resuscitovat záchranářům Horské služby ve Strážném.

Úspěšná záchrana seniora na běžkách
Ilustrační foto

Krátce před půl jedenáctou dostali členové HS nahlášenu nevolnost staršího muže na běžkách. „Byli jsme u něj vcelku rychle a zjistili, že trpí náhlou nevolností. Problém byl v tom, že pán odmítal transport a kromě toho i další péči,“ uvedl k výjezdu Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Naštěstí se jednomu ze záchranářů podařilo pacienta přesvědčit, takže mohl být následně převezen na stanici HS ve Strážném.

Během vyšetření se však muži přitížilo a zkolaboval. „Zahájili jsme ihned resuscitaci a použili i automatizovaný externí defibrilátor, který doporučil jeden výboj. Po přibližně pěti minutách se nám podařilo obnovit životní funkce,“ doplnil Pavel Jirsa. Po chvíli přistál u stanice i přivolaný vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové.

Jeho posádka si pak pacienta převzala ve stabilizovaném stavu a transportovala k dalšímu ošetření do hradecké Fakultní nemocnice. „Je to během posledních čtrnácti dnů už druhá úspěšná resuscitace členů Horské služby v našem kraji. To jen dokladuje jejich skvělou profesionální připravenost,“ dodal k dnešní akci Ivo Novák, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí