+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Srážka dvou lyžařů ve Špindlerově Mlýně

Krkonoše, 27. února 2017 – Srážka dvou lyžařů ve velké rychlosti dnes ráno ve Špindlerově Mlýně vedla k těžkým zraněním, na místě zasahoval i vrtulník.

Srážka dvou lyžařů ve Špindlerově Mlýně
Ilustrační foto

Střet pětadvacetileté ženy a padesátiletého lyžaře na Červené sjezdovce byl tak tvrdý, že podle svědků oba ztratili vědomí. „Žena snad upadla do bezvědomí jen krátkodobě, muž ale nereagoval a nedýchal. Ihned jsme tedy začali s nepřímou srdeční masáží a pán začal postupně nabývat vědomí a dýchat,“ popsal stav obou lyžařů Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše.

Na místo nehody dorazili jak záchranáři sloužící na sjezdových tratích, tak záchranáři na terénní čtyřkolce ze špindlerovské stanice HS. Ti vše konzultovali s dispečinkem královéhradecké linky 155 a oba zraněné připravili k transportu. Vzhledem k tomu, že na místo byl vyslán sanitní vůz i vrtulník leteckých záchranářů, převezli muže i ženu pod sjezdovou trať. Zde už mohl vrtulník dosednout a zdravotnický tým pacienty mohl bez problémů převzít.

„Zasahující lékaři u obou lyžařů diagnostikovali otřes mozku, u  muže navíc podezření na poranění hrudníku.  Po poskytnutí nezbytné péče byl proto letecky transportován do traumacentra v královéhradecké nemocnici,“ uvedl k akci Ivo Novák, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje s tím, že ženu převezl sanitní vůz k ošetření do nemocnice ve Vrchlabí.

„Naštěstí měli oba přilbu, takže se dá říct, že srážka u nich dopadla ještě celkem dobře. Včera jsme zde měli podobnou nehodu a během posledního víkendu jsme překročili počet 2.000 úrazů,“ komentoval nehodu Pavel Jirsa. Dodal, že je to o 400 úrazů víc, než ke stejnému datu loňské sezóny. Upozornil proto, že na místě je maximální opatrnost a ohleduplnost k ostatním, kteří se na sjezdových tratích pohybují.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí