+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana těžce zraněné běžkařky

Šumava, 4. března 2017 – Pětapadesátiletou ženu na běžkách s těžkým zraněním dnes odpoledne zachraňovali členové Horské služby z odlehlého místa centrální Šumavy.

Záchrana těžce zraněné běžkařky
Ilustrační foto

Manžel zraněné ohlásil dispečinku HS, že žena si zřejmě natrhla při pádu sval v noze. „Pán udal místo někde mezi Poledníkem a Javoří pilou. Ihned jsem vyrazil na terénní čtyřkolce a po chvíli hledání jsem nakonec místo nehody našel nedaleko rozcestí pod vrchem Oblík,“ popsal výjezd Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava.

Jak se ukázalo, žena utrpěla mnohem těžší zranění, než oba manželé předpokládali. „Podle všeho došlo k nějakému úrazu v oblasti pánve a kromě toho vše nasvědčovalo zlomenině nohy. Problém byl v tom, že v místě vůbec není signál mobilu, ani pro naše vysílačky,“ uvedl Štěpán Pospíchal. Běžkařku tedy ošetřil, zafixoval jí do vakuové matrace a spolu s dalšími třemi běžkaři, kteří ihned nabídli pomocnou ruku, ji šetrně naložili na čtyřkolku.

„Vydal jsem se směrem na Modravu a po cestě hledal signál. Nakonec jsem dorazil na místo, kde nějaký náhodný lyžař telefonoval. Na rozdíl ode mne on signál měl,“ řekl Štěpán Pospíchal. Požádal muže o telefon, spojil se dispečinkem linky 155 Plzeňského kraje a po konzultaci převezl ženu na Modravu. Zde si jí převzala posádka vozu Rychlé zdravotnické pomoci a poté i vrtulník leteckých záchranářů. Ten pak zraněnou dopravil do Fakultní nemocnice v Plzni.

„Náš záchranář musel jet až na Modravu, protože podle informací vrtulník Letecké záchranné služby AČR v tu samou chvíli vykládal v Plzni jiného pacienta. Do terénu, ve kterém se se zraněnou nacházeli, nebyl dostupný ani pro sanitku,“ komentoval dnešní zásah Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že i tak byla záchranná akce rychlá a díky koordinaci se ZZS i vysoce efektivní.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí