+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pád ženy do údolí Bílé Opavy

Jeseníky, 27. března 2017 – Osmadvacetiletá žena spadla včera odpoledne ze zledovatělého srázu u vodopádů Bílé Opavy, následovala velmi náročná záchrana z nepřístupného terénu.

Pád ženy do údolí Bílé Opavy
Ilustrační foto

K pádu došlo krátce po třetí hodině v místě, které Horská služba doporučuje v zimních měsících z plánovaných túr zcela vynechat. „I teď na konci března je tam povrch stezky zcela zledovatělý. Jak se ukázalo, slečna navíc měla do takových podmínek naprosto nevyhovující oblečení a především boty,“ komentoval okolnosti pádu Jiří Hejtmánek, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Horští záchranáři se ze stanice Ovčárna dostali po výzvě přítele zraněné ženy na místo nehody rychle. Situaci ovšem komplikoval nepřístupný terén. „Zamířil k nám vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. My jsme zatím zjistili, že u turistky došlo po pádu zřejmě ke zlomenině horní končetiny, takže jsme jí zafixovali a poskytli tepelný komfort,“ uvedl Jiří Hejtmánek.

Následně se z vrtulníku přímo ke zraněné spustil z výšky cca 50 metrů lékař posádky LZS. Ten si slečnu poté převzal a zjistil, že je zde i podezření na poranění páteře. „Po prvotním lékařském ošetření a uložení do vakuové matrace ji vrtulník v podvěsu přepravil ke stanici Horské služby na Ovčárně, kde záchranáři provedli další léčebné úkony a ženu převzali na palubu stroje,“ uvedl Lukáš Humpl, tiskový mluvčí ZZS Moravskoslezského kraje a dodal, že turistka byla poté transportována k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Olomouci.

„U vstupů na stezky kolem Bílé Opavy jsme umístili upozornění, že v zimních měsících varujeme před nebezpečím pádu ze srázu. Je vidět, že tam mají smysl a turisté by je měli brát na vědomí a místům se zatím vyhnout,“ důrazně varoval návštěvníky lokality Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Dodal, že stejně tak je nutné, aby se turisté do hor vydávali s náležitým vybavením, oblečením a především v kvalitní turistické obuvi.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí