+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Vrtulník letěl pro mladou maminku

Šumava, 6. července 2017 – Výlet na Medvědí stezku v lokalitě osady Jelení nezvládla mladá maminka s miminkem, letěl pro ni vrtulník Armády ČR.

Vrtulník letěl pro mladou maminku
Ilustrační foto

Mladá žena se dostala do potíží ve chvíli, kdy se v těžko dostupném terénu shýbla. „Zpět už se nedokázala narovnat a tak její manžel zavolal pomoc. Problém byl v tom, že nehoda se kojící matce stala v místech, kam se v žádném případě nedokážeme dostat s naší terénní technikou,“ uvedl Aleš Fejfar, zasahující člen Horské služby Šumava. Nešlo sice zřejmě o vážné zranění, ale transport postižené ženy z této lokality by byl velmi náročný a pro ni značně bolestivý.

Členové HS tedy vše konzultovali s dispečinkem Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. „Došli jsme k závěru, že nejvhodnější by bylo vyslání vrtulníku. Transport k našemu autu, eventuálně k sanitnímu vozu dva kilometry skalami a hustým porostem se jevil jako nejméně možný,“ komentoval situaci na místě Aleš Fejfar.

Záchranáři tedy maminku zafixoval v bezpečné poloze do vakuové matrace a umístili na speciální nosítka. „Vrtulník Letecké záchranné služby pak v podvěsu paní vytáhl a přeletěl s ní na místo, kde mohl přistát a ženu naložit. Poté jí transportovali do nemocnice v Českých Budějovicích,“ doplnil záchranář HS Fejfar.

„Musíme efektivně zasahovat i v situacích, které neznamenají přímé ohrožení života nebo zdraví. Kdybychom paní nedostali do podvěsu, čekal by nás transport, při kterém bychom potřebovali zřejmě mnohem více dnes sloužících záchranářů HS,“ řekl k zásahu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že kromě toho by byl přesun na takovou vzdálenost v nosítkách pro ženu značně traumatizující.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí