Šumava

Upozornění - Sněhové jevy: nová sněhová pokrývka, nad 20 cm/12 hod., nad 30 cm24 hod.
Kvilda - Sněhové jevy: nová sněhová pokrývka, nad 20 cm/12 hod., nad 30 cm24 hod.

Jizerské hory

Výstraha - Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s
Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s

1. stupeň lavinového nebezpečí
Upozornění - Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s
Červenohorské sedlo - Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s

Upozornění - Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s
Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s

Začaly prázdniny, Horská služba varuje

Praha, 6. června 2017 – Značný příliv návštěvníků hor a s tím spojené zvýšené nebezpečí úrazů zaznamenala Horská služba v prvních dnech letních prázdnin.

Varování se týká především cyklistů na horských kolech. „Důrazně varujeme všechny cyklisty před podceňováním horských tras. Považujeme za absolutní nutnost dodržovat bezpečný způsob jízdy a především používání ochranných přileb u všech dospělých,“ apeloval na návštěvníky hor Jiří Brožek, náčelník Horské služby o.p.s. Připomněl, že jen během předminulého víkendu došlo v Jizerských horách a Beskydech ke dvěma nehodám cyklistů, kteří utrpěli zranění neslučitelná se životem.

V současné době je počet zásahů Horské služby ve všech oblastech ČR srovnatelný s minulým rokem. „Ovšem u horské cyklistiky registrujeme o cca 30 zásahů víc, než v loňské sezóně. S tím souvisí i mírný nárůst zlomenin, které u cyklistů ošetřujeme,“ uvedl náčelník Brožek. Podle statistik je následkem nehod cyklistů v desítkách případů i bezvědomí, tržné rány a podezření na poranění páteře.

Značný počet zásahů HS ve všech horských oblastech je způsoben i poraněními či vysílením během turistických výletů. „Hezké počasí vede k častému podceňování faktu, že v horách se klima může změnit z hodiny na hodinu. Stejně tak turisté v mnoha případech špatně naplánují trasu a pustí se do terénu, který je příliš obtížný vzhledem k jejich aktuálnímu zdravotnímu stavu,“ komentoval situaci Jiří Brožek. Upozornil na fakt, že během túr dochází ke zranění kvůli tomu, že turisté vyrazí do volného terénu mimo značené trasy.

Horská služba v letním období registruje i nárůst pátracích akcí. „V době houbařské sezóny často pátráme po zbloudilých houbařích. Vzhledem k většímu množství dětských hromadných akcí pak také po ztracených dětech,“ upozornil náčelník Brožek a připomněl pátrací akci, která proběhla první prázdninový víkend v Krkonoších, kde HS spolu s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému pátrala po osmiletém chlapci. Ten odešel od rodičů a sám zamířil horskými stezkami na Sněžku.

Bližší informace: Jiří Brožek, náčelník Horské služby České republiky, GSM: 724 102 247, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

SnowSafe
České hory / Jetík
Možnost zakoupení knihy Červení andělé