+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Zraněný Němec v bikeparku

Šumava, 23. září 2017 – Jedenatřicetiletý cyklista ze SRN dnes odpoledne nezvládl sjezd v bikeparku na Špičáku a po pádu se těžce zranil, musel pro něj letět vrtulník Armády ČR.

Zraněný Němec v bikeparku
Ilustrační foto

K nehodě došlo krátce před půl druhou, na místě však byli jen němečtí kamarádi zraněného. „Ti prý vůbec nevěděli, co mají dělat a koho zavolat. Naštěstí k nehodě dojel český cyklista, který okamžitě požádal o pomoc nás,“ uvedl k okolnostem výjezdu Štěpán Pospíchal, dispečer Horské služby Šumava. Proto ihned sám vyrazil k nehodě v těžkém terénním automobilu, protože ta se stala v těžko přístupné lokalitě. Zároveň povolal i další záchranáře šumavské HS.

„Jakmile jsme dorazili ke zraněnému, zjistili jsme, že je při vědomí a komunikuje. Vzhledem k tomu, jak popsal svůj stav, měli jsme podezření na poranění páteře a tak jsme ihned kontaktovali dispečink Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje,“ uvedl Pavel Aubrecht, další zasahující člen HS Šumava. Záchranáři poté zraněného umístili do vakuové matrace, a protože si stěžoval na brnění v dlaních, nasadili mu i krční límec.

„Poté jsme muže velmi šetrně a pomalu, abychom maximálně zmírnili bolest, převezli autem na Špičácké sedlo. Zde si ho převzala posádka sanitky a přivolaný lékař,“ doplnil Štěpán Pospíchal. Vůz ZZS pak zraněného dopravil k domu Horské služby. Zde přistál vrtulník Letecké záchranné služby AČR z Plzně-Líní. V něm byl nakonec Němec transportován na traumacentrum plzeňské Fakultní nemocnice.

Bližší informace: Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí