+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Nehoda motorkáře u Železné Rudy

Šumava, 29. září 2017 – Sedmadvacetiletý motocyklista dnes v podvečer zřejmě nezvládl stroj v zatáčce silnice mezi Železnou Rudou a Klatovy a těžce se zranil.

Nehoda motorkáře u Železné Rudy
Transport motorkáře do Plzně

Naštěstí jel hned vzápětí kolem jeden z místních obyvatel, který nepropadl panice a ihned zavolal Horskou službu. „Nejdřív zalarmoval nás a pak i Zdravotnickou záchrannou službu, policii a hasiče. Ihned jsem vyrazil s potřebným zdravotnickým vybavením a během velmi krátké doby jsem dorazil na místo nehody,“ uvedl Petr Pospíšil ml., zasahující člen Horské služby Šumava.

U zraněného motorkáře mezitím zastavil náhodně kolemjedoucí lékař se zdravotní sestřičkou. „Motorkář utrpěl pravděpodobně mnohočetnou zlomeninu paže a oba zdravotníci už začali s ošetřením. Bylo dobré, že jsem jim mohl poskytnout naše vybavení, takže ihned na místě dokázali zraněnému poskytnout infúzi,“ popsal záchranu motorkáře Petr Pospíšil ml.

Postupně k nehodě dorazila i sanitka, hasiči, Policie ČR a nakonec do hor zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Plzně-Líní. „Pilot mohl dosednout nedaleko nás přímo na silnici, která v těch místech má celkem široké odstavné místo. Takže posádka si mohla zraněného muže převzít vzápětí po přistání,“ doplnil Petr Pospíšil ml. s tím, že vrtulník poté motocyklistu transportoval do plzeňské Fakultní nemocnice.

„Denně řešíme úrazy cyklistů na horských kolech i koloběžkářů. A jednou za čas vzhledem ke krátkému dojezdovému času pomáháme i u silničních nehod, které se nás jinak víceméně netýkají,“ komentoval dnešní zásah Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že v takových případech se ukazuje, jak efektivně je u nás nastavena spolupráce jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí