+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Zásah u dopravní nehody pod Křemelnou

Šumava, 22. října 2017 – U dopravní nehody se smrtelným následkem v serpentinách mezi Železnou Rudou a Klatovy dnes dopoledne kromě hasičů a zdravotnických záchranářů zasahovali i členové HS Šumava.

Zásah u dopravní nehody pod Křemelnou
Ilustrační foto

O pomoc je požádali přímo z místa hasiči ze Železné Rudy krátce před tři čtvrtě na jedenáct. „Hned nato nás vyzval i dispečink linky 155 Plzeňského kraje s tím, že jde o střet dvou vozidel s velmi těžkými zraněními. Ve chvíli, kdy jsme dorazili, byli u nehody i zdravotníci a nedaleko přistával vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně-Líní,“ uvedl Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava.

V jednom z automobilů byl německý řidič bez známek života. „Před naším příjezdem už probíhala resuscitace, ale nakonec byl přítomný lékař nucen konstatovat smrt. V druhém voze byly dva muži a jedna žena, všichni ve vážném stavu. Paní a jednoho z mužů jsme umístili do vakuových matrací a převezli k vrtulníku,“ komentoval záchrannou akci Martin Kocum, další zasahující člen HS Šumava. Posádka vrtulníku pak oba naložila a transportovala k dalšímu ošetření do plzeňské fakultní nemocnice.

Dalšího zraněného muže si převzali zdravotníci a snažili se jej převézt sanitním vozem. Nedaleko Klatov se však jeho stav výrazně zhoršil. „Bylo nutné muže přeložit a transportovat co nejrychleji vrtulníkem. Náš ovšem vezl už dva zraněné, takže jsme požádali o pomoc kolegy z LZS Jihočeského kraje. K čekající sanitce proto zamířil vrtulník Armády ČR z Bechyně,“ doplnil Martin Brejcha, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

„Silnice E 53 mezi Klatovy a Železnou Rudou vede několika velmi ostrými zatáčkami v prudkém svahu. Přesto kvalitní vozovka svádí mnoho řidičů k neopatrné jízdě. Už tam vzhledem ke krátkému dojezdovému času zasahovali několikrát i naši členové,“ dodal k dnešnímu zásahu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že zranění v těchto místech bývají natolik vážná, že tam vrtulník sedá u mnoha nehod.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí