+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Šumavští záchranáři o víkendu trénovali

Šumava, 18. prosince 2017 – Zimní doškolení mají po tomto víkendu za sebou členové Horské služby Šumava, trénovali použití motorových transportních prostředků či vyhledávání osob v terénu.

Šumavští záchranáři o víkendu trénovali
Ilustrační foto

Cvičení se zúčastnilo 39 profesionálních i dobrovolných členů HS spolu s několika lékaři. „Zdravotnická část by se dala jednoduše označit jako Nácvik poskytování první pomoci. Ovšem cvičili jsme specifické zásahy, například záchranu zasaženého elektrickým proudem. Seznámili jsme naše členy také s novinkami, které do naší práce přineslo poslední jednání ICAR, mezinárodní asociace horských služeb,“ popsal část tréninku náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

V sobotu záchranáři také cvičili bezproblémový pohyb na motorových transportních prostředcích, takže zapřáhli do práce terénní čtyřkolky a sněžné skútry. Součástí cvičení byly i rady, jak kvalitně takovou čtyřkolku a skútr provozovat. „V neděli jsme si zkusili hledání zbloudilé osoby v terénu s pomocí GPS systému Gina, který používáme. Počasí jsme měli k tomu snad nejlepší, jaké jsme si mohli přát. Dostatek sněhu, místy hustá mlha a na některých lokalitách prudký nárazový vítr,“ pochválil podmínky doškolení Martin Kocum, metodik Horské služby Šumava.

Cvičení probíhalo v sobotu v oblasti Špičáku, nedělní cvičná pátrací akce se pak konala na místě zvaném Hofmanky. „Večery jsme věnovali teorii, například zásadám bezpečnosti při zásazích ve výškách a nad volnou hloubkou,“ doplnil náčelník Janďura. Doškolení členů HS se koná pravidelně každý rok a má dvě části. Zimní, jako je ta, která právě proběhla, a letní, která se letos konala v květnu.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí