+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Zraněná žena na Kvildě

Šumava, 25. prosince 2017 – Záchranáře Horské služby povolali dnes odpoledne k tvrdému pádu starší ženy na ledě, nakonec musel přiletět i vrtulník. 

Zraněná žena na Kvildě
Foto ze zásahu na Kvildě

Krátce před patnáctou hodinou přímo v obci Kvilda žena upadla tak prudce, že přivolaní horští záchranáři museli použít vakuovou matraci. „Zpočátku nic nenasvědčovalo nějakým výraznějším poraněním. Jakmile jsme ji ale zafixovali do matrace, paní, která si před tím jen stěžovala na bolest v zádech, začala mít potíže s dechem a ztrácet vědomí,“ popsal situaci Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

Záchranáři ženě ihned poskytli kyslík a přivolaný lékař HS jí podal utišující léky. „Dispečink Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje také povolal sanitní vůz z Modravy a kvůli komplikacím i vrtulník Armády ČR z Bechyně. Ten dosedl na velkém parkovišti na kraji Kvildy,“ uvedl k zásahu Josef Tischler s tím, že paní podle všeho utrpěla poranění páteře. Vrtulník zraněnou pak transportoval do nemocnice v Českých Budějovicích.

„I zdánlivě banální pád na zledovatělém povrchu může mít nakonec značné zdravotní následky. I v obcích by se tedy návštěvníci měli pohybovat v dostatečně kvalitní obuvi a především dávat pozor, kudy jdou a jaký povrch mají pod nohama,“ důrazně varoval náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Dodal, že turisté si musí dávat pozor i při túrách, neboť taková nehoda by mohla být fatální, pokud by k ní došlo na nějaké odlehlé turistické stezce či dokonce ve volném terénu.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí