+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Těžce zraněná holčička

Šumava, 26. prosince 2017 – Desetiletá holčička dnes kolem poledne zřejmě nezvládla řízení sáněk na sjezdové trati na Zadově, vylétla a po pádu na hlavu na tvrdý sníh se těžce zranila.

Těžce zraněná holčička
Ilustrační foto

Nezůstala ovšem na místě, protože nehoda se stala na prudkém svahu. Zraněná holčička tak sjela po zledovatělých boulích ještě několik metrů na povlovnější místo. „Její rodiče jsou cizinci, takže jim chvíli trvalo, než se domluvili s někým z našich turistů, aby zavolali pomoc. Když jsme dorazili, dívka byla malátná, v podstatě nekomunikovala a bylo evidentní, že utrpěla silnější otřes mozku,“ popsal situaci Václav Kouba, zasahující člen Horské služby Šumava.

„Poskytli jsme jí tepelnou izolaci a konzultovali její stav s dispečinkem Zdravotnické záchranné služby. Podle příznaků se zdálo, že holčička utrpěla i poranění krční páteře. Nasadili jsme jí proto krční límec,“ uvedl Václav Kouba. Dispečink linky 155 poslal na Zadov vrtulník Armády ČR z Bechyně. Záchranáři tedy dívku umístili do vakuové matrace a šetrně převezli ke stanici Horské služby, kde posádka přistála. Vrtulník pak dívku transportoval k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení.

„Rodiče by rozhodně neměli pouštět malé děti na sjezdové tratě pro dospělé. Samozřejmě vůbec ne na sáňkách nebo plastových bobech. V takovém případě hrozí těžké zranění, zrovna, jako v tomto případě,“ varoval návštěvníky pohoří náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Dodal, že v současné době je na sjezdovkách sníh uježděný, místy zledovatělý a v podstatě všude velmi tvrdý.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí