+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana skialpinisty ze sesuvu sněhu

Jeseníky, 17. ledna 2018 – Pětatřicetiletý skialpinista se dnes odpoledne zranil, když se v lokalitě Velkého kotle dostal pod náhlý sesuv sněhu.

Záchrana skialpinisty ze sesuvu sněhu
Ilustrační foto

Informace o sesuvu a nehodě mladého lyžaře se dostala k záchranářům HS ve čtyři hodiny. „Podle toho, co jsme se dozvěděli, byl skialpinista sesuvem stržen. Naštěstí masa sněhu nebyla velkých rozměrů, proto byl jen částečně zasypán a vyprostil se sám, při pádu si však poranil dolní končetinu,“ uvedl k okolnostem nehody Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

Ihned po nahlášení se na místo vydala skupina horských záchranářů z Ovčárny a Karlova. „Vzhledem k obtížně přístupné lokalitě jsme k němu nemohli dojet naší terénní technikou. Členové HS se tedy na místo dostali na lyžích,“ upřesnil náčelník Klimeš. Dodal, že po ošetření zraněného transportovali na saních do Karlova.

„Tato událost sice skončila dobře, ale lyžař porušil několik zásadních pravidel pohybu v terénu. Měl sice veškeré vybavení do lavinové oblasti a při pádu použil i lavinový batoh, ale v místě se pohyboval sám,“ komentoval nehodu Michal Klimeš s tím, že v případě, že by se nevyhrabal vlastní silou, nikdo by mu nedokázal pomoct.

„Záchranná akce trvala sice jen tři hodiny, ale většinou již za tmy, jelikož se zraněný pohyboval v exponovaném terénu před setměním. V Jeseníkách  platí mírné lavinové nebezpečí, č. 2,  a proto je třeba dodržovat náležitá pravidla,“ důrazně varoval návštěvníky hor Michal Klimeš.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí