+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Srážka dvou lyžařů na Žalém

Krkonoše, 25. ledna 2018 – Čtyřiadvacetiletá dívka na lyžích se dnes dopoledne v plné rychlosti srazila se čtyřicetiletým lyžařem ve spodní části červené sjezdovky na vrchu Žalý nad Vrchlabím.

Srážka dvou lyžařů na Žalém
Ilustrační foto

Nehoda se stala kolem půl jedenácté a dívka při ní utrpěla vážné zranění. „Když jsme dorazili na místo nehody, zjistili jsme, že je v bezvědomí a nedýchá. Okamžitě jsme zahájili nepřímou masáž srdce, o dýchání z úst do úst jsme se nepokusili. Lyžařka měla totiž po srážce těžce poraněný obličej,“ uvedl k dopolednímu výjezdu Jiří Kubina, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

V průběhu resuscitace horští záchranáři stav zraněné dívky konzultovali s královéhradeckým dispečinkem linky 155. „Ten na místo vyslal vzhledem k povaze zranění vrtulník, který na sjezdovce vysadil lékaře a záchranáře. Potom přistál na parkovišti u dojezdové části sjezdové trati,“ popsal Jiří Kubina. Záchranáři pak dívku, které se díky resuscitaci podařilo obnovit životní funkce, šetrně dopravili k vrtulníku a ten jí dál transportoval k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení.

„Muž, se kterým se srazila, utrpěl pravděpodobně otřes mozku. I jeho jsme ošetřili a dopravili k sanitce Zdravotnické záchranné služby. Kromě toho jsme museli ještě pomoct asi jedenáctileté dívce, která cestou kolem nehody zkolabovala,“ přiblížil situaci u nehody Jiří Kubina. Dodal, že muže i malou lyžařku si převzaly posádky sanitek, nicméně dívka byla ošetřena a na rozdíl od muže do nemocnice nemusela.

„Znovu připomínám všem lyžařům i snowboardistům, že musejí bezpodmínečně dodržovat zásady bezpečného pohybu na sjezdových tratích. Bezohledná, či vzhledem k vlastním schopnostem riskantní a rychlá jízda jsou příčinou mnoha těžkých zranění,“ důrazně varoval návštěvníky hor Pavel Jirsa, pověřený náčelník Horské služby Krkonoše. Připomněl, že Desatero FIS s pokyny pro bezpečnou jízdu najdou lyžaři na webových stránkách Horské služby.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí