+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Vrtulník letěl dvakrát do Krušných hor

Krušné hory, 23. února 2018 – V obou případech došlo k pádu ženy na sjezdové trati, nejdříve dopoledne lyžařka na Plešivci, odpoledne pak dívka na snowbordu na Bublavě.

Vrtulník letěl dvakrát do Krušných hor
Ilustrační foto

Ve skiareálu na Plešivci žena na lyžích upadla, ale zdálo se, že kromě naprasklé přilby se jí nic nestalo. „Prý dokonce ještě sjela dolů a vlekem nahoru, a pak se její stav začal horšit. Manžel nás tedy zavolal s žádostí o pomoc. Když jsme dorazili ke zraněné, byla při vědomí, komunikovala s námi, ale měla všechny příznaky otřesu mozku,“ uvedl Stanislav Kabeš, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Záchranáři vše konzultovali s karlovarským dispečinkem linky 155 a ten k případu poslal sanitku Rychlé zdravotnické pomoci. „Ženu jsme zatím zafixovali do vakuové matrace, a převezli ze sjezdovky k parkovišti. Během transportu se ale paní začala rapidně horšit, a když dorazil i lékař, začala upadat do bezvědomí,“ řekl Stanislav Kabeš s tím, že poté si zdravotníci vyžádali vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně-Líní. Ten pak zraněnou transportoval do nemocnice.

Podobnou událost mají za sebou záchranáři na Bublavě. „Ve 13:50 k nám na stanici dojela paní s tím, že na sjezdovce upadla mladá čtrnáctiletá dívka na snowboardu. Pád nebyl ve vysoké rychlosti, měla přilbu, přesto jsme však podle příznaků měli podezření na poranění hlavy a páteře,“ uvedl Milan Šulák, zasahující záchranář HS z Bublavy. Dodal, že posléze se přidalo i podezření na vnitřní poranění břicha.

I v tomto případě ke zraněné zamířila sanitka RZP a lékař a vzhledem k povaze možného zranění i vrtulník LZS z Ústí nad Labem. „Na rozdíl od Plešivce žena naštěstí neupadla do bezvědomí, takže nám všechny potíže mohla popsat. Dostala krční límec a ve vakuové matraci jsme jí připravili na transport vrtulníkem,“ popsal Milan Šulák s tím, že i tuto ženu poté posádka vrtulníku dopravila k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení.

„Na sjezdových tratích je sice dostatek technického sněhu, ten ale bývá nyní tvrdý a místy zledovatělý. I přesto jsou kvůli pokračujícím jarním prázdninám sjezdovky plné lyžařů i snowboardistů. Na místě je proto maximální opatrnost,“ důrazně varoval Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. Dodal, že při nedodržení zásad bezpečné jízdy může být i zdánlivě nevinný pád příčinou vážných zdravotních problémů.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí