Úmrtí lyžaře na Portáškách

Krkonoše, 4. března 2018 – K tragické nehodě šestačtyřicetiletého lyžaře na sjezdové trati Portášky ve Velké Úpě dnes dopoledne vyjeli záchranáři krkonošské Horské služby.

Úmrtí lyžaře na Portáškách

„Dnes krátce pod 10 hodině jsme obdrželi na stanici Horské služby ve Velké Úpě hlášení o lyžaři v bezvědomí. Ihned jsme na místo vyrazili na sněžném skútru. Při příjezdu bylo již z dálky patrné, že je prováděna nepřímá srdeční masáž skupinkou kolem jedoucích lyžařů,“ popsal výjezd Tomáš Novák, zasahující člen Horské služby Krkonoše. Dodal, že členové HS zjistili náhlou zástavu oběhu a převzali resuscitaci s použitím tzv. laického defibrilátoru.

„Nalepili jsme pacientovi defibrilační elektrody, zajistili dýchací cesty a podali dýchací plyn. Během toho k nám dojela naše terénní čtyřkolka, která k nehodě dopravila posádku sanitky Rychlé zdravotnické pomoci z Trutnova,“ uvedl Tomáš Novák. Souběžně s tím přistál cca 100 m od nehody i vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové. I přes hodinovou resuscitaci bohužel nedošlo k obnovení srdeční činnosti a lékař byl poté nucen konstatovat smrt. Příčiny i okolnosti nehody šetří Policie ČR.

„Nemůžeme se v tomto případě vyjadřovat ani k tomu, jak k nehodě došlo, ani ke konečné diagnóze. Nicméně chci touto cestou poděkovat všem, kteří ihned po pádu muže poskytli první pomoc, i těm, kteří u nás během zásahu zastavovali s nabídkou pomoci,“ komentoval dnešní tragickou událost Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]