+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Večerní pátrání po snowboardistovi

Krušné hory, 5. března 2018 – Osmadvacetiletý snowboardista z Olesnitz v Německu se včera ztratil v okolí sjezdových tratí na Klínovci, pátrali po něm členové Horské služby i Policie ČR.

Večerní pátrání po snowboardistovi
Ilustrační foto

Pohřešování mladého muže nahlásila jeho sestra před půl osmou večer. „Snowboardista měl dorazit už v půl čtvrté k autu na parkovišti na vrcholu Klínovce. Čekala až do večera, pak se ozvala nám a my jsme na pohřešování upozornili Policii ČR z Jáchymova,“ uvedl k okolnostem pátrání Ondřej Vank, zasahující člen Horské služby Krušné hory. Dodal, že do terénu vyrazilo kromě policistů třináct horských záchranářů na terénních čtyřkolkách, sněžných skútrech i na lyžích.

„Prohledávali jsme okolí míst, kde mladík jezdil. Zřejmě se na snowboardu vydal do volného terénu a už nenašel cestu zpět. Pak jsme krátce před devátou nalezli jeho brýle kousek od sjezdovky Klínec Jih na Pašerácké cestě,“ popsal akci Ondřej Vank s tím, že záchranáři našli i mladíkovy stopy ve sněhu. Pátrání se tedy ihned přesunulo do této lokality.

„Začali jsme pátrat mezi sjezdovkami Jih a Dámská. Vyslali jsme jeden stroj HS, aby jel po stopách hledaného, druhý pak jel od sjezdovky Dámská proti němu. Policisté také povolali vrtulník s termovizí, ale ten byl nakonec odvolán, protože krátce po deváté jsme mladíka našli,“ řekl Ondřej Vank. Dodal, že snowboardista byl na traverzové cestě, mírně vyčerpaný, ale v dobrém stavu, takže byl po transportu předán na Božím Daru čekající rodině.

„Nestává se nám často, aby lyžař, nebo snowboardista, který na Klínovci zajede mimo sjezdovky, bloudil nějakých pět hodin, aniž by cestu našel. Je vidět, jak je nebezpečné opouštět sjezdové tratě a značené cesty,“ upozornil Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. Dodal, že kdyby ovšem měl mladík u sebe nabitý mobilní telefon, celá pátrací akce by se výrazně zjednodušila.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí