+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Turista ze SRN se ztratil u přehrady Přísečnice

Krušné hory, 7. března 2018 – Devětasedmdesátiletý senior z Německa se včera v podvečer ztratil mezi vodní nádrží Přísečnice a Horou Sv. Šebestiána, záchranáři ho nalezli až před půlnocí.

Turista ze SRN se ztratil u přehrady Přísečnice
Mapa pohybu čtyřkolky úspěšného pátracího týmu z Měděnce

První výzva krušnohorské Horské službě přišla krátce před osmou hodinou večer od Policie ČR. „Terén, ve kterém se podle informací muž ztratil, je tvořen rozsáhlými a velmi těžko přístupnými rašeliništi. Zároveň s tím jde o lokalitu, ve které takřka není signál pro mobilní telefon,“ uvedl Ondřej Vank, zasahující člen Horské služby Krušné hory s tím, že jediné, co bylo přesně známo, bylo místo, kde turista zaparkoval automobil.

Členové HS ihned vytvořili pátrací týmy záchranářů z okrsků Měděnec, Boží Dar a Pernink. „Měli jsme k dispozici skialpinistické vybavení, dvě terénní čtyřkolky a těžké terénní  vozidlo. Do terénu se kromě hlídek policie a Horské služby vydaly také čtyřkolky místního hasičského sboru,“ popsal začátek pátrání Ondřej Vank.

Podle prvních indicií se Němec ztratil při sledování stop vlků, kteří se v poslední době v pohraničních lesích pohybují. „Měl snad být někde na okraji hustého lesa na posedu. Začali jsme tedy prohledávat všechny posedy v lokalitě, ale bezvýsledně. Kolem půl jedenácté pak přišla bližší informace, která nám hledání pomohla urychlit,“ řekl záchranář Vank. Podle této zprávy se prý pohřešovaný senior nalézá na zpevněné, zasněžené cestě bez stop ve sněhu, u cedule Přírodní památka: Takových cedulí je ale v dané lokalitě velmi mnoho.

Hlídky Horské služby si systematicky rozdělily všechny cesty, které protínají hranice přírodních památek, převážně rašelinišť. Záchranáři během pátrání v lokalitě ujeli celkem 280 km a postupně prohledali většinu zpevněných cest. „Senior byl nakonec nalezen čtvrt hodiny před půlnocí hlídkou HS z Měděnce. Byl dezorientovaný, ale v dobrém fyzickém stavu a záchranáři jej o 15 minut později předali za asistence Policie ČR rodině,“ doplnil Ondřej Vank.

„Ke koordinaci našich hlídek v  nepřehledném a bažinatém terénu opět pomohl systém GINA, který mimo jiné zakresluje do mapových podkladů GPS polohu záchranářů a propátrané lokality. Tak jsme spolu s policisty a hasiči mohli koordinovat pohyb všech hlídek,“ uvedl k pátracímu systému Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. Dodal, že opět musí připomenout, že turisté by se neměli vydávat do terénu, který neznají a opouštět značené stezky.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí