+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Tři náročné zásahy v Krkonoších

Krkonoše, 2. dubna 2018 – Během pouhých tří minut dostali včera kolem druhé odpoledne členové HS v Peci pod Sněžkou hned tři žádosti o pomoc od zraněných turistů na různých místech pohoří.

Tři náročné zásahy v Krkonoších
Foto ze včerejšího zásahu na ledové cestě

První tísňové volání bylo z turistické cesty mezi lokalitou Růžohorky a Pecí pod Sněžkou. „Šlo o turistku s poraněním dolní končetiny. Záchranáři ovšem zjistili, že místo nehody je i pro naši techniku kvůli souvislému pokrytí cesty ledem zcela nedostupné. Ke slovu tedy přišly stoupací železa,“ popsal první akci Tomáš Novák, zasahující člen Horské služby Krkonoše. Dodal, že s vybavením pro pohyb nepřístupným terénem vystoupali členové HS cestu dlouhou 1200 metrů s převýšením 250 metrů.

Cestou skupina narazila ještě na podchlazeného a vyčerpaného čtyřletého chlapce. Jeden záchranář proto poskytl chlapci svoje teplé oblečení. Chlapce pak naložili do saní a stoupali dále k turistce. „Po ošetření poraněné turistky byli oba dva umístěni do speciálních saní a bezpečně, s použitím horolezeckých maček a nesmeků, transportováni na stanici do Pece pod Sněžkou,“ uvedl Tomáš Novák s tím, že záchranáři ještě během transportu vyslali na tuto ledovou cestu jednoho z nich, aby ošetřil další turistku, která si na ledu způsobila poranění hlavy.

Druhá akce se odehrávala v prostoru Modrého dolu, kde byl nahlášen pád dvou žen z cesty mezi Studniční a Luční horou. „Po sklouznutí byly bez zranění, ale nacházely se na ledové ploše, odkud nebylo možné se bezpečně dostat. I na tuto akci vyrazila další skupina záchranářů z Pece s horolezeckým vybavením. Ještě před naším příjezdem na místo, ženám poskytl pomoc personál z Luční boudy,“ komentoval událost dispečer Novák.

Členové HS se tak ihned zapojili do třetí, již probíhající akce, záchrany muže, který si na Sněžce bolestivě poranil horní končetinu a zůstal tak spolu s dcerami odkázán na pomoc. „Jedna dvojice záchranářů šla na vrchol na horolezeckých mačkách od Slezské boudy a druhá stejným způsobem směrem od Růžové hory. Na Sněžku z důvodu silného větru, který dosahoval až 100 km/h, nejezdila lanová dráha,“ řekl Tomáš Novák s tím, že záchranáři po ošetření muže i s dcerami transportovali na lanovku na Růžové hoře a odtud kabinkou do Pece pod Sněžkou. Zde byli všichni zranění ze všech zásahů předáni k převozu do nemocnice.

„Upozorňuji všechny turisty, že na stránkách Horské služby naleznou výstrahu pro nyní nebezpečné a zledovatělé lokality. Na takových místech hrozí vzhledem k terénu vážné zranění a ani naši členové se k nehodě nedostanou tak rychle, jak je obvyklé,“ důrazně varoval návštěvníky hor Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše. Při túrách v těchto jarních dnech doporučuje HS pohyb v horách přizpůsobit počasí a stavu turistických cest. „Především je nutné dbát na dobrou obuv. Boty do města nebo na lehké sporty rozhodně nejsou vhodné na zledovatělé horské cesty,“ upozornil Pavel Jirsa.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí