Pád turisty na Obřích skalách

Jeseníky, 8. května 2018 – Jedenapadesátiletý turista ze Slovenska se dnes dopoledne zřítil při pokusu o slézání Obřích skal, dopadl z výšky asi čtyř metrů a těžce se zranil.

Pád turisty na Obřích skalách

Svědkové zalarmovali Horskou službu kolem jedenácté hodiny s tím, že muž dopadl zády a hlavou na kameny. „Vyrazili jsme na terénní čtyřkolce a na místo nehody jsme se dostali krátce před vozem Rychlé zdravotnické pomoci, který byl také přivolán. Podle svědků muž neupadl do bezvědomí, ale měl tržnou ránu na hlavě a na ruce. Kromě toho jsme měli spolu se zdravotníky podezření na vnitřní poranění i poranění páteře a otřes mozku,“ uvedl k nehodě Roman Fišnar, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Horští i zdravotničtí záchranáři ihned muže ošetřili. „Přítomní turisté nám poskytli podporu při stabilizaci pacienta, to nám výrazně pomohlo. Nasadili jsme mu krční límec, zafixovali jej a čekali na přílet vrtulníku Letecké záchranné služby z Olomouce, který ke zraněnému povolal dispečink krajské linky 155,“ popsal záchrannou akci Roman Fišnar. Dodal, že po příletu se vrtulník snesl přímo nad Obří skály, vysadil lékaře a odletěl na parkoviště na Ramzovou, kde dosedl.

„Zraněného turistu jsme poté přenesli šetrně do nedaleko čekající sanitky. Sami jsme pak posádku vozu na čtyřkolce navigovali k místu, kde čekal vrtulník. Na Ramzové jsme muže přeložili do vrtulníku a ten s ním odlétl na traumacentrum Fakultní nemocnice v Olomouci,“ řekl Roman Fišnar s tím, že celá záchranná akce díky vcelku přístupnému místu nehody netrvala víc jak tři čtvrtě hodiny.

„Upozorňuji turisty, že není vhodné, aby se bez zkušeností a patřičného jištění vydávali na skalní lezecké trasy. I pád z několika málo metrů může pak přivodit velmi těžká poranění a v případě pádu na hlavu může skončit i smrtí,“ důrazně varoval turisty v Jeseníkách Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Připomněl, že v těchto dnech i při hezkém a slunném počasí na skalách vane silný nárazový vítr, který může neopatrného lezce srazit.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]