+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Počet zásahů Horské služby se letos opět zvýšil, přibyly hlavně úrazy

Praha, 30. května 2018 - Přesně 7 586 zásahů provedli v letošní zimní sezóně členové Horské služby ČR, což je o 500 zásahů více než v zimní sezóně 2016/2017. Letošní zimní sezóna přilákala díky dobrým sněhovým podmínkám v jednotlivých horských oblastech a stále se rozšiřujícím lyžařským areálům více návštěvníků. Tomu proto odpovídá i zvýšený počet úrazů. Nejčastější úrazy se staly na lyžařských svazích. Při sjezdovém lyžování se zranilo 4 334 osob a na snowboardu 1 418 osob. U pěší turistiky a běžeckého lyžování bylo zaznamenáno více než 700 úrazů.

Počet zásahů Horské služby se letos opět zvýšil, přibyly hlavně úrazy
Ilustrační foto

„Velice si vážím práce Horské služby ČR, jejich vysoké profesionality a nezastupitelné práce. Výmluvné jsou statistiky v podobě počtu zásahů, které každoročně stoupají, a to od záchranné až po zdravotnickou pomoc místním občanům ve špatně přístupných oblastech. Počty zásahů ukazují vytíženost Horské služby ČR a také nutnost dostatečného zajištění stálého provozu k ochraně zdraví a životů nejen lyžařů, snowboardistů, cyklistů, ale i všech turistů na horách,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.  

 „Nejvíce úrazů připadá na Krkonoše s počtem  2963 zásahů, následují Jeseníky s 1005 a Orlické hory s 833 zásahy. Na  horách se v uplynulém zimním období zranilo také velké množství zahraničních návštěvníků. Nejvíce, stejně jako v minulé sezoně, Poláků, Němců a Holanďanů,“ řekl Jiří Brožek, výkonný ředitel Horské služby ČR, o.p.s.

 

Nejčastějšími úrazy byly zhmožděniny, poranění kloubů a zlomeniny. „Musím poznamenat, že i přes naši kontinuální plošnou kampaň ve všech horských oblastech došlo k mnoha úrazům, které vznikly nedodržováním Pravidel chování na sjezdových tratích podle FIS,“ uvedl František Hadáček, statutární ředitel Horské služby ČR, o.p.s.  

 Stejně, jako u ostatních druhů zásahů, se oproti minulé sezóně zvýšil počet těžkých zranění a tím také počet zásahů s pomocí vrtulníků Letecké záchranné služby. „Záchranáři od prosince 2017 provedli rovněž celkem 63 pátracích akcí v terénu, zejména při problémech s orientací v hřebenových partiích hor. Několik pátracích akcí provedla Horská služba s využitím psů i mimo horské oblasti na základě vyžádání Policie ČR,“ doplnil ředitel Brožek.

Pro více informací: Jiří Brožek, výkonný ředitel Horské služby o.p.s., GSM: 724 102 247, František Hadáček, statutární ředitel Horské služby o.p.s., GSM: 601 302 623, Tiskový servis HS ČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí