+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Neúspěšná resuscitace na Špičáku

Šumava, 16. června 2018 – Třiaosmdesátiletý muž včera večer zkolaboval ve wellness části hotelu Horizont na Špičáku, záchranářům se však nepodařilo obnovit jeho životní funkce.

Neúspěšná resuscitace na Špičáku
Ilustrační foto

Výzva přišla přímo z hotelu ve tři čtvrti na osm s tím, že pán byl ve vířivce a poté upadl na dlážděnou podlahu. „Na místě jsem byl velice rychle a když jsem se dostal do suterénní části hotelu, kde se nachází wellness, viděl jsem, že kolem muže už jsou další lidé a snaží se mu pomoci nepřímou masáží srdce,“ uvedl k události Ladislav Vybíral, zasahující člen Horské služby Šumava.

Sám ihned pacienta převzal a pokračoval v masáži. „Řekl jsem jim, aby také zavolali Rychlou zdravotnickou pomoc z Železné Rudy. Ti přijeli vzápětí a pak jsme pánovi nasadili i automatický externí defibrilátor, který doporučil postupně pět výbojů. Mezitím dispečink linky 155 Plzeňského kraje vyslal k hotelu i vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Plzně-Líní,“ popsal pokus o záchranu Ladislav Vybíral.

Resuscitace pokračovala i po příletu vrtulníku, kdy si pacienta převzala lékařka LZS. „Záchranáři mu nasadili i přístroj Lucas, který sám automaticky provádí nepřímou masáž srdce. Všechny pokusy se ale ukázaly nakonec jako marné. Lékařka byla kolem půl deváté nucena konstatovat smrt,“ doplnil Michal Janďura, náčelník Horské Šumava. Dodal, že tento případ je jedním z mnoha, kdy členové HS nezasahují tradičně jen v terénu, ale vzhledem k dojezdovému času i u jiných případů.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí