+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

HS pátrala s pomocí dronů

Krkonoše, 27. srpna 2018 – Po chlapci, který je už od noci ze soboty na neděli pohřešován v okolí Dobrušky, pátrali dnes i členové HS Krkonoše s pomocí dvou dronů s kamerami.

HS pátrala s pomocí dronů
Ilustrační foto

„Dnes dopoledne nás kontaktovali příslušníci Policie ČR s tím, že potřebují naši spolupráci při pátrání v nepřehledném terénu. Na místě jsme použili dva menší drony, které máme k dispozici v Krkonoších,“ uvedl k výjezdu Jiří Brožek, zasahující člen Horské služby Krkonoše. Vzhledem k technice, kterou HS disponuje, není neobvyklé, že jsou členové požádáni o spolupráci i mimo horské oblasti.

Záchranáři HS použili postupně oba drony s tím, že když jeden létal a snímal podrobně terén, z druhého stahovali data. „Vše jsme sledovali na monitoru u řízení dronu a pro jistotu jsme po každém letu vše ještě jednou zkontrolovali na obrazovce připojeného počítače. Pátraní v udané lokalitě však bylo zatím bezvýsledné,“ uvedl Jiří Brožek a dodal, že policisté zatím nesdělili, zda budou HS a její techniku potřebovat i zítra.

„V současné době disponujeme třemi drony – jedním velkým, který používáme zejména pro pátrání s potřebou termokamery, a dva menší, jejichž provoz je levnější, jsou operativnější, a přitom pro potřeby pátrání v terénu dostačující,“ uvedl Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše. Doplnil, že Krkonoše jsou zatím jediným pohořím, které drony vlastní a využívá.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí