+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Dva těžké úrazy pod Bukovou horou

Orlické hory, 4. ledna 2019 – Zlomeninu ve stehně u devítiletého lyžaře a zlomeninu paže osmatřicetileté ženy řešili dnes kolem poledne krátce po sobě členové HS ze stanice Čenkovice.

Dva těžké úrazy pod Bukovou horou
Ilustrační foto

Vše se událo na sjezdové trati z Bukové hory na straně k Mlýnickému dvoru. „Chlapec upadl během jízdy asi v půl dvanácté tak nešťastně, že si zlomil dolní končetinu v oblasti stehna. To je považováno za těžké zranění, takže k nám po konzultaci s dispečinkem linky 155 letěl vrtulník Letecké záchranné služby z Olomouce,“ uvedl Luděk Abrahám, zasahující člen Horské služby Orlické hory s tím, že posádka dosedla na velikém parkovišti u nástupiště lanové dráhy na Bukovou horu.

Záchranáři chlapce po ošetření zafixovali do vakuové matrace a šetrně jej transportovali k místu přistání. „V průběhu transportu nám nahlásili další zranění na té samé sjezdovce. Tentokrát upadla žena a zlomila si paži. I tu jsme po zafixování do vakuové matrace svezli na saních na parkoviště,“ doplnil Luděk Abrahám. Dodal, že ženu si zde převzala posádka vozu Zdravotnické záchranné služby.

Vzhledem k panující sněhové nadílce jsou v těchto dnech sjezdové tratě ve všech horských oblastech zaplněné. „Výjimkou není ani naše pohoří. Nicméně dva tak vážné úrazy krátce po sobě na jedné sjezdovce nejsou přeci jen časté. Apeluji proto na všechny lyžaře i snowboardisty, aby dbali všech zásad bezpečného pohybu na sjezdových tratích,“ varoval Josef Hepnar, náčelník Horské služby Orlické hory. Připomněl, že Desatero FIS najdou návštěvníci hor na webových stránkách Horské služby www.hscr.cz.

Bližší informace: Josef Hepnar, náčelník Horské služby ČR, oblast Orlické hory, GSM: 606 725 102, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected].

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí