Zraněný skialpinista bez přilby

Beskydy, 12. ledna 2019 – Sedmatřicetiletý skialpinista se dnes krátce před polednem těžce zranil zřejmě při nárazu do stromu v oblasti Smrku, neměl bezpečnostní přilbu.

Zraněný skialpinista bez přilby
Foto z dnešního zásahu

Horskou službu zalarmoval dispečink linky 155 Moravskoslezského kraje. „Lyžaře se nám podařilo vcelku přesně lokalizovat v obtížně přístupném terénu. Ihned k němu vyrazilo několik našich záchranářů s terénní čtyřkolkou a sněžným skútrem. Cestu si museli kvůli stromům, které se polámaly vlivem těžkého sněhu, prořezávat,“ uvedl k okolnostem zásahu Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy.

Ke zraněnému dorazil jako první záchranář na lyžích a na místě zjistil, že muž utrpěl vážné poranění hlavy a horní končetiny. „Ošetřil jej a když poté dojeli i další naši členové s technikou, umístili zraněného do vakuové matrace a šetrně ho transportovali do údolí. Tam mezitím přistál vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy, který kvůli zhoršené viditelnosti nemohl dosednout u místa nehody,“ popsal zásah Radim Pavlica a zároveň poděkoval posádce LZS za perfektní spolupráci.

Horská služba Beskydy za současných klimatických podmínek varuje před skialpinistickými túramiá do volného terénu. „Jen za uplynulý týden jsme zasahovali u několika případů zraněných skialpinistů. V oblasti je mnoho sněhu, větve a stromy se pod jeho tíhou lámou, a i prostá vycházka po lesní cestě může znamenat ohrožení zdraví či života,“ důrazně varoval skialpinisty i další návštěvníky pohoří Radim Pavlica s tím, že túry ztěžuje ve vyšších polohách také snížená viditelnost i přes den.

Foto z dnešního zásahu, autor: HS Beskydy

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]