+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Uctění památky Spusty a Messnera

Praha, Krkonoše, 16. ledna 2019 – Dnes si členové české Horské služby a polského GOPR na Sněžce připomenou památku tragicky zahynulých kolegů.

Uctění památky Spusty a Messnera
Ilustrační foto Sněžka

Jako každý rok i dnes členové české a polské horské služby i její příznivci vystoupají na úbočí Sněžky. Zde si připomenou tragédii z roku 1975, při níž zahynuli dva členové HS Štefan Spusta a Jan Messner. Záchranáři z České republiky a Polska se sejdou v horské boudě Slezský dům a poté se vypraví na úbočí. Zde položí věnec ke křížku, který tragickou událost připomíná.

„Připomínáme si tuto tragickou událost každý rok a vždy se k nám přidají naši přeshraniční kolegové z GOPR i řada přátel hor. Je to pro nás akce, kdy si připomeneme, že zachraňujeme lidské životy, ale zároveň při této práci můžeme ztratit naše kolegy a kamarády,“ uvedl ke vzpomínce Pavel Antl, ústřední náčelník Horské služby o.p.s.

Messner a Spusta se před 44 lety vydali na pomoc turistovi, který se při sestupu z ledem pokryté Sněžky nešťastnou náhodou zřítil na strmou polskou stranu hory. Jelikož nešlo o plánovanou záchrannou akci, neměli s sebou jisticí pomůcky, přesto neváhali a rozhodli se mladému lékaři ihned pomoci. To se jim stalo osudným.

Bližší informace: Pavel Antl, ústřední náčelník Horské služby o.p.s., GSM: +420 601 302 652 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí