Krušné hory hlásí nárůst zásahů

Krušné hory, 1. února 2019 – Jen za poslední lednový den zasahovali pouzí tři záchranáři HS na Božím Daru a na Klínovci u 14 případů, kdy potřebovali návštěvníci pohoří ošetřit různá zranění.

Krušné hory hlásí nárůst zásahů
Ilustrační foto zásahu HS

Takový počet výjezdů během jednoho jediného dne v tak malé oblasti krušnohorská HS nepamatuje. „Zasahovali jsme u poranění kolen, zhmoždění kloubů, zlomeniny v krčku, poranění pánve, dokonce i u epileptického záchvatu a případu mozkové mrtvice. V podstatě, co výzva k zásahu, to odlišné zranění. Způsobilo to mimo jiné i okamžité zvýšení návštěvnosti skiareálů v předvečer jednodenních pololetních prázdnin,“ komentoval situaci v části pohoří Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory.

Tato situace by se ovšem neměla v následujících dnech či týdnech zmírnit. „Počasí je dobré a sněhová nadílka je pro lyžaře více než příznivá. Kromě toho o víkendu začíná první turnus jarních prázdnin, takže očekáváme další výrazné přibývání milovníků zimních sportů v pohoří. V tuto chvíli se proto snažíme dohodnout s dalšími členy HS a posílit služby ve všech stanicích tak, aby měli návštěvníci kvalitní a rychlý záchranářský servis,“ uvedl náčelník Güttner.

Zároveň upozornil, že v následujícím období se vzhledem k prázdninám bude na sjezdových tratích pohybovat mnoho dětí. „Můžeme tedy očekávat střety dospělých s malými a méně zkušenými lyžaři. Na místě je proto za všech okolností opatrná a k ostatním ohleduplná jízda. Střet dospělého s dítětem může skončit velice vážným poraněním minimálně toho menšího,“ důrazně varoval Miroslav Güttner. Dodal, že prioritou pro všechny je dodržování všech zásad bezpečnosti podle pravidel FIS.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]